Danes na referendum o drugem tiru

Volivke in volivci bomo danes na referendumu odločali o usodi zakona o drugem tiru med Divačo in Koprom, pri čemer ne bomo glasovali o tem, ali želimo drugi tir ali ne, temveč o tem, ali želimo takšen drugi tir, kot ga določa zakon.

Vladni predlog predvideva enotirno progo, ki naj bi stala okoli milijarde evrov, medtem ko so pobudniki referenduma – Vili Kovačič in Stranka Davkoplačevalci se ne damo več – prepričani, da je cena odločno previsoka. Prepričani so, da bi bilo mogoče predlagano progo zgradili za pol manj denarja, in precej hitreje. Menijo tudi, da bi bilo bolj smotrno narediti dva tira, saj da bo eden kmalu postal premalo.

Predsednik SDS Janez Janša, ki nasprotuje zakonu, je ta teden opozoril, da kilometer elektrificirane železniške proge danes v Evropi stane povprečno med petimi in sedmimi milijoni evrov, če gre proga po zahtevnem terenu, pa tam do 18 milijonov. V Sloveniji pa naj bi kilometer proge stal kar 50 milijonov evrov.

Na drugi strani vlada poudarja, da predvidena cena izgradnje drugega tira še ni dokončna, da bo proga narejena tako, da bo nekoč omogočala izgradnjo še dodatnega tira in da bo zagotovljen nadzor nad projektom.

Volišča po vsej državi se bodo odprla danes ob 7. uri, na njih pa bo lahko svoj glas oddalo 1,71 milijona volilnih upravičencev. Volišča bodo odprta do 19. ure, volivci pa morajo s seboj prinesti osebni dokument. Pred glasovanjem se morajo podpisati v volilni imenik, nato pa prejmejo glasovnico.

Referendumsko vprašanje na glasovnici se bo glasilo: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?” Volivci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo za ali proti.

Vse do konca glasovanja ob 19. uri velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno prepričevanje ali nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Današnji referendum bo sicer že drugi referendum o zakonu o prvem tiru, saj je prvega vrhovno sodišče razveljavilo, ker je ugotovilo, da je vlada ravnala nezakonito, ko je za kampanjo porabljala proračunska sredstva. Ta odločitev naj bi bila tudi povod, da je z mesta predsednika vlade odstopil Miro Cerar.

M. R.