Danes bo dokončno jasno, kdo nasprotuje nižjim davkom in višjim dohodkom

(vir: pixabay.com)

V državnem zboru bodo poslanci danes potrjevali vladni predlog zakona o dohodnini, ki državljanom prinaša višje neto dohodke. Spremembe bodo postopne, v letih od 2022 do 2025, ko bo vsak zaposleni na letni ravni prejel znesek ene mesečne plače več kot doslej. 

Obremenitve iz bruto plač bodo nižje, neto plače višje, ugodnejše bodo tudi nekatere ostale davčne ureditve, vključno z olajšavami za starejše.

Davki iz plač so v Sloveniji previsoki, med najvišjimi v EU, na kar v SDS opozarjajo že več let. Predlog za nižje davke so v državni zbor vložili že leta 2017.

V strankah KUL so vse predloge doslej zavračali, med poslanci iz Posavja sta proti nižjim davčnim obremenitvam Matjaž Han (SD) in Igor Zorčič (prestopnik iz SMC).

Kulovci so bili proti že tudi v letih 2017, 2018 in 2019, tokrat je to že četrti predlog stranke SDS, ki je hkrati tudi predlog zdajšnje koalicije. V KUL pa so vedno govorili, da se bo v državno blagajno steklo manj denarja.

Tako so trdili tudi v časih gospodarskega vzpona pred epidemijo covid-19 in tako govorijo tudi danes. Za njih nikoli nič prav, ko gre za ljudi.

Splošna olajšava se bo zviševala

Trenutna splošna olajšava v Sloveniji znaša 3500 evrov, s predlogom tega zakona pa se bo ta postopoma, od leta 2022 do leta 2025, zviševala do 7500 evrov. To pomeni, da se bo neto prihodek vsakemu zaposlenemu na letni ravni v letu 2025 povečal za eno plačo, do takrat pa se bo povečevalo postopoma, in sicer iz 3500 evrov letno do 7500 evrov letno.

Med ostalimi ključnimi predlogi novega zakona so še:

– Ponovno usklajevanje olajšav in lestvice s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin.

– Stopnja dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem bo znižana. To je zvišala Šarčeva vlada, nato pa se je izkazalo, da je bil višji davek v celoti prevaljen na najemojemalce, najemnine so bile višje.

– Oprostitev plačila dohodnine za dohodke iz šolskih skladov in od dohodkov otrok iz naslova družinske pokojnine.

– Uvedba nove olajšave: Rezidentu po dopolnjenem 70. letu starosti in rezidentu, ki v skladu s predpisi o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami prostovoljno in nepoklicno opravlja operativne naloge zaščite, reševanja in pomoči nepretrgoma najmanj deset let in ga upravni organ, pristojen za zaščito, reševanje in pomoč, vodi v evidenci, se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 1500 evrov letno.

– Uvedba seniorske olajšave: uvaja se znižanje davčne osnove v višini 1500 EUR za starejše od 70 let.

Kako bo danes v parlamentu?

Poslanci iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani z Zorčičem na čelu) so davčno razbremenitev plač doslej zavračali. Proti nižjim davkom in višjim neto plačam so tudi vodilni sindikalisti. Lidija Jerkič iz ZSSS in SKEI je ob tem priznala, da ne zna pojasniti, zakaj je proti. V državnem svetu je kot edini proti višjim neto plačam glasoval Branimir Štrukelj (SVIZ, Levica).

Kako bo danes, bomo spremljali in nato objavili poimensko glasovanje poslancev in poslank.

M. P.