Danes: 7. festival modre frankinje

Vir: Grad Sevnica

Danes se na sevniškem gradu odvija najbolj moder festival v Sloveniji! Vabijo vas na poskušino vin in razvajanje v kulinaričnih dobrotah.

Za vas je v idiličnem ambientu Gradu Sevnica, biseru v ogrlici gradov Posavja, pripravljamo edinstven vinsko-kulinarični dogodek s pokušinami najboljših modrih frankinj, izbrano kulinariko, tržnico lokalnih dobrot, nagradno igro, vodenim ogledom gradu in zanimivim kulturno-glasbenim programom…

 POKUŠINE NAJBOLJŠIH MODRIH FRANKINJ

iz vseh vinorodnih območij modre frankinje, predstavitev pridelovalcev, tudi iz tujine!

IZBRANA KULINARIKA

Med festivalom bodo kulinarični del prevzeli vrhunski kulinariki, ki bodo pripravili izbrane posavske jedi in osmislili kombinacijo modre frankinje z njimi. Iz Grajskih mesnin KZ Sevnica se na krožnike se vračajo mesnine krškopoljca, ki slovijo kot odlične zaradi večjega deleža čvrste maščobe, kar daje predvsem suhomesnatim izdelkom sočen in aromatičen okus. Najboljše modre frankinje, ocenjene na festivalu, bodo tako s pokušino tvorile edinstveni kulinarični dvospev z izbranimi jedmi.

VSTOPNINE NI!
Pokušina vin in hrane bo omogočena z nakupom bonov na festivalski blagajni.

O Modri frankinji

Sorta Modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje) in petih vinorodnih  okoliših  (Štajerska  Slovenija,  Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina). Je sorta, ki lahko daje visoko kakovostno vino in je znano, da je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. Odlikuje jo tudi velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola. Resveratrol znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

Vir: Grad Sevnica

N. N.