Dan samostojnosti in enotnosti

V spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji leta 1990 danes zaznamujemo državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti. 

Na glasovanju polnoletnega prebivalstva o odcepitvi od Jugoslavije je 23. decembra 1990 glasovalo več kot 93 odstotkov vseh volilnih upravičencev. 95 odstotkov je podprlo osamosvojitev republike Slovenije. Tako visoke podpore in enotne volje volivcev ni bil kasneje deležen noben referendum. Slovenija je s plebiscitom enotno stopila na pot samostojnosti in samoodločanja. Kot vemo, se je volja ljudstva, izkazana na referendumu, uresničila 25. 6. 1991, ko je skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Plebiscit je bil izraz suverene volje slovenskega naroda oziroma ljudstva Slovenije o lastni usodi. Od odločitve do razglasitve samostojne Slovenije je preteklo samo 6 mesecev. Okoli 95 odstotkov volivcev je na vprašanje: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo z »da« in tako so bili tri dni po plebiscitu, 26. decembra istega leta, razglašeni rezultati le-tega in zato ta dan obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Največja enotnost Slovencev v zgodovini

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

S spremembo imena naj bi poudarili izraženo enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo. Slovenija je samostojna in neodvisna država postala 25. junija 1991, vsako leto se tega spominjamo ob državnem prazniku.

N. N.