Dan, ko praznujejo ženske

pixabay

Dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah že od leta 1911 praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah.

In zakaj prav 8.marec?

pixabay

Ta datum je skozi zgodovino veljal za nekaj mejnikov, ob katerem so se ženske upirale in iskale svojo pravico in predvsem enakopravnost. Že v drugi polovici 19. stoletja, na osmega marca,  so v New Yorku delavke organizirale protest, zaradi nečloveških pogojev v tekstilnih tovarnah in majhnih plač. Bile so zatrte s strani policije. Osmega marca, leta 1908, pa se je na ulicah New Yorka zbralo okoli 15 tisoč žensk in zahtevalo krajši delovnik, boljšo plačo in volilno pravico. Le dve leti kasneje je prav Zetkinova dala pobudo, da dobijo ženske svoj dan kot praznik in predlog je bil sprejet, vendar datum ni bil točno določen. Leta 1911 pa so mednarodni dan žena prvič praznovali na 19. marec, ko se je v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem na shodih zbralo več kot milijon žensk in tudi moških, ki so zahtevali pravice za ženske in odpravo diskriminacije.

Leta 1908 je več kot 15 tisoč žensk protestiralo v New Yorku, saj so želele večjo plačo in volilno pravico. 8. marca 1913 so ženske po Evropi imele mirovne shode. V Rusiji, Belorusiji, Makedoniji, Moldaviji in Ukrajini je ta dan državni praznik.

Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske, bilo jih je več kot 140, ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911. 8. marec so pozneje izbrali, ker so na ta dan ženske, zaposlene v tekstilni industriji, prvič stavkale. To je bilo v New Yorku leta 1857.

Bistvo praznika je predvsem poudariti enakost žensk in moških, imeti enako možnost izbire, imeti svobodne odločitve. To je dan, ki mora dati poudarek na vse vrste pravic, opozarjati na področja, kjer so ženske in moški še zmeraj neenaki!

Ženske so si do danes so si svoje pravice izborile postopoma in ne z eno ali več velikimi akcijami., ampak s trdim delom, trudom, dokazovanjem in seveda izobraževanjem. V zdajšnjem času je izmed vseh diplomantov na fakultetah več kot 60 % žensk. Tudi rojstvo prvega otroka doživljajo ženske vedno kasneje. Deloma zaradi izobraževanja, deloma pa tudi zaradi kariere.

Torej, današnji dan je praznik vseh žensk, je dan praznovanja njihove ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in tudi vseh njihovih dosežkov skozi zgodovino, vse do danes. Prav je, da se spomnimo na ta dan svojih bližnjih s kakšno rožico.

M. B.