Damijan vse pogosteje izgublja spomin in se ograjuje celo od lastnih izjav

Opozicijski kandidat za mandatarja Jože P. Damijan se v zadnjem času čedalje bolj zapleta v lastne izjave. 13. novembra je namreč v intervjuju za Mladino izjavil: “Potrebno večino, dovolj poslancev, ki bi zamenjali koalicijo, imamo.” No, zdaj je, kot kaže, izgubil spomin, in to izjavo zanika. Ne prvič.

 

Ne nedavni medijski konferenci SD je namreč Damijan zatrdil, da nikoli ni rekel, da imajo že zagotovljenih 46 glasov za sestavo nove vlade. Dejansko naj bi, kot je dejal, imeli 39 glasov, potrebujejo pa jih še sedem. Če jih ne bodo dobili, kriv ne bo on, pač pa naj bi bila to, kot je dejal, odgovornost tistih, ki se jim ne bi pridružili. Ne samo torej, da Damijan popravlja lastno izjavo oziroma jo na nek način zanika, pač pa celo krivdo za to, če mu ne bo uspelo zbrati dovolj glasov, zdaj prelaga na druge. Kot da nove vlade ne bi sestavljal on.

To pa ni prvo zapletanje Damijana in strank, ki ga ponujajo za mandatarja. Nedavno je denimo koordinator Levice Luka Mesec v državnem zboru trdil, da Damijan nikoli ni dejal, da je evro slab in da bi ga bilo treba razpustiti. No, Mesec si očitno ni prebral izjave, ki jo je Damijan dal v intervjuju za Mladino 2. september 2016: “Evro je mrtev. Bil je velika napaka. Pokopal je evropsko integracijo. Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov”. To pa sicer ni bila edina tovrstna izjava Damijana proti Evru. Nedavno je častnik Finance objavil celo vrsto tovrstnih izjav.

Lahko si seveda samo predstavljamo, kakšen ugled bi imela Slovenska država znotraj EU, če bi mandatar postal človek, ki meni, da je treba njeno valuto, ki ji daje osnovno trdnost, razpustiti.

M. P.