Dajmo stvarem novo življenje

pexels.com

V soboto se začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov, letos posvečen temi ponovne uporabe. Cilj pobude je pokazati, kako enostavno je vdahniti novo življenje stvarem, za katere smo menili, da so postale neuporabne, in najti vrednost tudi v starih stvareh.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov 18.-26. november

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati. To se dogaja predvsem zato, ker kupimo več, kot potrebujemo, ne vemo, kaj storiti s stvarmi, ki so nam odslužile, in ne znamo dovolj ceniti tega, kar že imamo.

Model potrošnje, ki temelji na odnosu kupi, uporabi in zavrzi, moramo spremeniti in začeti bolj trajnostno naravnano uporabljati predmete, spoštovati izdelke in naravne vire.

POPRAVI IN PONOVNO UPORABI, DAJMO STVAREM NOVO ŽIVLJENJE

Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, in proizvajamo nove odpadke.

Ponovna uporaba ni samo enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:

  1. Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabili večkrat.
  2. Predelajte – preden izdelek zavržete, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, ga popravite ali mu z manjšimi posegi spremenite namembnost.
  3. Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je spodbuditi odgovornejšo in trajnostno naravnano potrošnjo in ljudem pokazati, kako preprosto je vdihniti novo življenje izdelkom, za katere smo menili, da so postali neuporabni, in najti vrednost tudi v starih stvareh.

Danes je recikliranje – ločevanje odpadkov in ponovna uporaba materialov iz odpadkov – potrebnejša kot kdajkoli prej. V razmislek vam bi rada položila besede direktorja Svetovnega sklada za zaščito narave (WWF), ki so bile zapisane v zadnjem poročilu: » Živimo, kot da nam je na razpolago še en planet. Izkoriščamo 50 odstotkov več virov, kot jih lahko Zemlja trajno proizvede. Če se do leta 2030 to ne bo spremenilo, za preživetje ne bosta dovolj niti dva dodatna planeta.« Žal za enkrat nimamo niti enega planeta še, na katerega se lahko preselimo. Lahko pa združimo moči in rešimo planet Zemljo.

Tržnica Brežice

V soboto, 18. 11. 2017, bo na tržnici Brežice potekala predstavitev akcije Prinesi – odnesi v sklopu evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Pridružite se in spoznajte šiviljo, čevlajrja in mizarja, ki vam lahko priskočijo na pomoč pri popravilu stvari, saj s tem ne le prišparamo, temveč poskrbimo za manj odpada in posledično čistejše okolje.

K. J.