Cvetka Tomin iz Globokega nova generalna sekretarka Rdečega križa Slovenija

Z včerajšnjega zbora Rdečega križa Slovenije, kjer so izvolili novo vodstvo. (vir: RKS)

Zbor članov Rdečega križa Slovenije (RKS) je včeraj v izobraževalnem centru na Igu izvolil novo vodstvo. Za predsednika so izvolili Alojza Kovačiča, za novo generalno sekretarko pa so imenovali Cvetko Tomin iz Globokega.

Kovačič bo predsedniško funkcijo opravljal do konca junija 2019, ko bodo na vrsti redne volitve. Tominova pa je bila imenovana za štiriletni mandat.

Na tem mestu je nasledila Renato Brunskole, nekdanjo poslanko iz vrst SD in nato Pozitivne Slovenije, ki je bila na to mesto imenovana decembra 2014. Kandidirala je tudi zdaj, vendar je večinsko podporo prejela Tominova.

Mediji o Cvetki Tomin poročajo skopo, navajajo le, da je obramboslovka in doma iz Globokega. Po dostopnih podatkih gre za nekdanjo namestnico poveljnika Civilne iniciative za Posavje, na FDV pa je diplomirala z nalogo Specialna vojna in religija.

Cvetka Tomin (vir: RKS)

Nova generalna sekretarka Tominova, ki je nasledila Renato Brunskole, se je zahvalila za podporo. Dejala je, da veseli izzivov, ki bodo “veliki”. Prepričana je, da bodo skupaj povrnili RKS mesto, “ki mu pripada”.

Želi si, da bi vsi, ki bodo nosili znake Rdečega križa, na to tudi ponosni, da bodo v prihodnje mediji pisali o dobrih stvareh, ki jih delajo prostovoljci RKS, in ne o razprtijah, ki so se dogajale v zadnjem času.

Pred glasovanjem je zbor članov sprejel letni program dela RKS in finančni načrt za prihodnje leto. Delo RKS temelji na več kot 13 tisoč prostovoljcih in tako bo tudi ostalo. Prva pomoč še naprej ostaja pomembno javno pooblastilo RKS, prav tako krvodajalstvo, prizadevanja bodo prav tako usmerjena v pridobivanje novih, predvsem mladih prostovoljcev.

V letu 2019 načrtujejo tudi spremembe statuta organizacije ter morebitne spremembe zakona o RKS. Na področju migracij pa bodo nadaljevali z uspešnim projektom ESIRAS, ki je namenjen prosilcem za azil in osebam z mednarodno zaščito.

Člani so sprejeli tudi letni načrt razpolaganja z nepremičninami. RKS mora odplačati še tri posojila, ki bodo zapadla v različnih rokih, zadnje 28. februarja 2023. Za poplačilo teh kreditov bo RKS prodal tri svoje nepremičnine v Ankaranu na javni dražbi. Gre za nezazidano stavbno zemljišče, kjer je dovoljena gradnja.

M. P.