CIMET – kralj med začimbami!

pixabay.com

Cimetu lahko rečemo kar kralj med začimbami. V njem se skriva čarobna aroma , ki spominja na plemeniti les, lovor in klinčke. Če ste pa dovolj senzibilni pa lahko v njem začutite tudi pridih vanilje in pomarančne lupinice. Njegovo protivirusno, protibakterijsko in protigljivično delovanje je izjemno. Je začimba, ki nam požene kri po telesu, pospeši izločanje strupov in nas napolni z novo energijo. Sama si ne predstavljam zime brez arome cimeta v zraku, dodajam ga jedem, čajem, kuhanemu vinu, naravni kozmetiki in dekoraciji. Danes bi tudi vas rada popeljala skozi pravljični svet cimeta in vam podala popotnico za njegovo uporabo.

Zgodovina cimeta je stara že vsaj 6.000 let, če ne že več. Omenjen je tudi v Stari zavezi. Včasih je bila njegova uporaba rezervirana samo za faraone, kralje in najvišje svečenike. Uporabljali so ga kot zdravilo, v verskih obredih, za kremiranje in tudi v prehrani. Na arabskih trgih je bil tako dragocen, da so zanj menjali tudi ženske sužnje. Šele v 18. Stoletju, je postal cimet dostopen množicam. V bistvu par stoletij nazaj.

Danes v kuhinji uporabljamo predvsem dve vrsti cimeta, cejlonski in kitajski oz. cimet cassia. Če hočete najboljšo kvaliteto, ki vam jo ponuja cimet, potem izberite cejlonskega. Ravno tako vam priporočam, da zaradi kemičnih posegov pridelovalcev,  izberete cimet ekološke predelave. Vsekakor pa razdišana začimba, ki se vam v odprti vrečki valja po kuhinjskem predalu že leta, nima nič skupnega z lastnostmi cimeta podanih v tem članku.

Cimet je ena od redkih začimb, ki so je začeli raziskovati tud znanstveniki in sodobna medicina. Potrdili so njegovo izjemno moč pri učinkovitem boju z bakterijami, virusi, glivicami in zajedavci. Vsekakor se sodobna farmacija ne more pohvaliti z nobeno umetno snovjo s tako učinkovino. Potrdili so tudi blagodejno delovanje cimeta pri sladkornih bolnikih. V kombinaciji z medom pa je blagodejen pri številnih drugih težavah: povišanemu holesterolu, prehladu, gripi, oslabljenem imunskem sistemu, slabosti srca, kronični utrujenosti, slabemu zadahu,…

Cimet v knjigi Ščepec rešitve avtorice priporočajo predvsem:

Ko zebe – saj cimet poživlja periferni krvi obtok. Primeren je za vse nas, ki nas zebe v noge in roke. Pomaga pa tudi pri boleči menstruaciji, vmesnih krvavitvah in prešibkem mesečnem perilu.

Za boljšo prebavo – v ljudski medicini se cimetova skorja uporablja predvsem pri povišani vrednosti maščob, spodbujanju prebave, zaviranje vnetij in sproščanje krčev.

Pri vnetju – se uporablja predvsem eterično olje skorje cejlonskega cimeta. Pri gripi in bronhitisu pa deluje celo protivirusno.

Pri revmi, artritisu in depresiji – vse te tri indikacije imajo skupen faktor pomanjkanje svetlobe in toplote, prav s tem je pa cimet bogat.

Pri spolnih težavah – Cimet je v narodnem izročilu veljal za afrodiziak. Današnja znanost pa potrjuje, da uživanje cimeta izboljšuje številčnost in gibljivost spermatozoidov.

Uporaba v kulinariki

Pri nas cimet uporabljamo predvsem pri jabolčnemu zavitku, mlečnemu riži, kompotu in pecivu. Dobro se ujema tudi skoraj s vsemi vrstami suhega sadja. Preizkusite pa tudi zanimiv okus, ki ga da cimet leči, bučam, paradižniku, korenčku. Ujema se tudi s kozicami in škampi. Če hočete za zdravje zaužiti pol žličke cimeta ga mešajte z jogurtom ali pudingom.

Dobro se ujema s/z – ingverjem, kardamomom, koriandrovimi semeni, kurkumo, kumino, klinčki, muškatom.

Cimet v domači kozmetiki

Podala vam bi nekaj praktičnih nasvetov kako uporabljat cimet v domači kozmetiki.

Za najosnovnejšo masko za obraz zmešajte z fino mleto soljo, žličko cimeta in nekaj hladno stiskanega sončničnega olja. Piling na rahlo nanesite na obraz, pustite delovati par minut in z mlačno vodo izperite.

Za masko proti mozoljem zmešajte 3 žlice medu in žličko cejlonskega cimeta in si s to masko vsak večer namažite mozolje, zjutraj pa s toplo vodo sperite. Če postopek ponavljamo nekaj dni, bi mogle nepravilnosti na koži izginiti.

Cimet v aromaterapiji

Eterično olje cimeta se uporablja: pri prehladih, prebavnih težavah, spodbuja tek in deluje antiseptično.

Proti želodčnim težavam bo pomagalo, če zaužijete kapljico eteričnega olja cimeta in kapljico olja poprove mete na mali žlički rjavega sladkorja.

Pri prehladu pa lahko poizkusite s temle receptom:

  • 1 žlica dobrega žganja
  • sok stisnjene ½ limone
  • 1 velika žlica medu.

Te tri sestavine dajte v kozarček vroče vode, v katero ste pred tem zmešali tri kapljice cimetovega eteričnega olja, ter popijte.

Uživanje eteričnega olja bi odsvetovala nosečnicam in majhnim dojenčkom.

Upam, da ste v tem članku spoznali cimet in najdli tudi kako uporaben nasvet za sebe in svoje najbližje. Z uporabo cimeta se lahko rešimo pred raznimi boleznimi in nevšečnostmi, ter izboljšamo svojo odpornost in energijo.

N. G.