Cigarete po novem z enotno embalažo v barvi, ki spominja na smrt

Cigarete in tobak za zavijanje bodo v Sloveniji od 1. januarja na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo. Embalaža bo rjavo-olivnatozelene barve, na njej bo npr. slika pacienta, ki je bil operiran na pljučih, vrsta cigaret pa bo komajda še vidna.

Gre za rezultat zaostrene protikadilske kampanje po vsej EU in širše v svetu, ki se ji je pridružila tudi Slovenija. Ta se tako uvršča med države z najstrožjo kadilsko zakonodajo na svetu.

Zaradi enotne embalaže bodo po mnenju ministrstva za zdravje zdravstvena opozorila z grozljivimi podobami še bolj učinkovita. Omejiti želijo tudi napeljevanje potrošnikov z oznakami, barvami in materiali pri izdelavi embalaže tobačnih izdelkov. Vrsta cigaret bo komajda še vidna, zaradi česar ti več ne bodo statusni simbol.

Zavojčki in zunanja embalaža cigaret in tobaka bodo v barvi oziroma odtenku Pantone 448 C. Gre za odtenek, ki naj bi spominjal na smrt oziroma naj bi veljal za najgršo barvo. Prvi so ga na embalaži uporabili v Avstraliji, sledile so Velika Britanija, Francija in Irska.

M. P.