Čehi prodajajo Vipap Videm Krško

Češko ministrstvo za finance bo po informacijah spletnega portala Siol prodalo papirniško družbo Vipap Videm Krško podjetju RIDG Holding, za katerim stoji ekipa zasebnih vlagateljev s Češke.

V RIDG Holdingu sodelujeta investicijska skupina Portiva, ki jo je ustanovila podjetnica Iva Štasna, in svetovalno podjetje IPIDC, ki ukvarja s finančnim prestrukturiranjem in investicijskim svetovanjem.

Vipap Videm Krško se že leta bori z rdečimi številkami, zaradi slabih rezultatov na letno poročilo za leto 2017 pa je dobil mnenje s pridržkom. Revizorska hiša UHY je opozorila na nevarnost, da bi Vipap ob nadaljevanju takšnega poslovanja prišel v položaj, ko ne bi mogel poravnati svojih dolgov.

Zato naj bi bila prodaja neizogibna in celo nujni del v procesu finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, ki ga bo moral RIDG Holding nadaljevati kot novi lastnik. Tako sanacijski ukrepi kot pozitivno dogajanje na trgu sicer že dajejo rezultate, kar vzbuja dodatno upanje v ohranitev in nadaljnji razvoj proizvodnje v Krškem.

Vipap Videm Krško, ki je v 96,5-odstotni lasti češkega ministrstva za finance, 3,5 odstotka pa je lastnih delnic, je lani ustvaril skoraj 97 milijonov evrov prihodka in s tem za osem odstotkov presegel predlanski izid. Družba je imela 1,3 milijona evrov čiste izgube, potem ko je predlani ta znašala 8,8 milijona evrov.

M. P.