Če dobre volje in sit stopiš v novo leto …

(vir: FB)

K slovesnemu prehodu v novo leto običajno spadajo tudi bogato obložene mize. Jedilniki so pestri, prilagojeni okusu in navadam, vendar pa naj bi v Sloveniji na novega leta dan vedno jedli svinjino, ker je veljalo, da prinaša srečo.

Ni pa dobro jesti perutnine, pravijo stare šege, ki se še danes ohranjajo. Prašič namreč rine naprej, kura pa praska nazaj.

V osrednji Sloveniji ob tem velja šega, da bo sreča odletela od hiše, če bomo jedli perutnino. V knjigi Praznično leto Slovencev, avtorja Nika Kureta, je tudi napisano, da gospodinje tudi za Silvestrovo še marsikje pripravljajo mizo tako kot za božič.

Po svetu ljudje stopajo v novo leto z različnimi tradicijami, na mizah pa naj bi bile povsod jedi, ki simbolizirajo srečo, obilje, denar in zdravje. Poleg svinjine, ki simbolizira napredek in obilje, med te jedi nekateri uvrščajo še lečo, in sicer zaradi oblike, ki spominja na zlatnike, in sarmo, ker naj bi kuhani zeleni listi zelja spominjali na zložen denar. Tudi okrogle sladice naj bi simbolizirale srečo in bogastvo.

Kuret med drugim tudi piše, da prehod iz starega v novo leto posebnemu čaru odpira vrata na stežaj.

Niko Kuret še navaja: “Če dobre volje in sit stopiš v novo leto, boš takšen vse leto.”

M. P.