Čatež-Brežice med prejemniki platinastega znaka zelene turistične sheme

Grad Brežice.

Ob letošnji reviziji je znak Slovenia Green Destination v okviru Zelene sheme slovenskega turizma obnovilo 14 slovenskih destinacij, so ta teden sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Pri tem so se med kraji z najvišjim, platinastim znakom, Bohinju pridružili Ljubljana, Laško in Čatež-Brežice.

 

Bohinj je najvišjo možno oceno v zeleni shemi prejel že lani, letos pa so jo tako še tri destinacije.

Najboljšo oceno v tokratnem procesu vnovičnega ocenjevanja – 9,3 – je dosegla Ljubljana. Destinacija Čatež-Brežice je platinast znak uspela pridobiti s strateškim pristopom k razvoju turizma. Na STO pri tem posebej izpostavljajo tesno sodelovanje javnega Zavoda za podjetništvo, mladino in turizem Brežice s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru, ki nudi strokovno znanje pri pripravi ključnih razvojnih dokumentov. V Čatežu in Brežicah je zavod za turizem odgovoren tudi za razvoj podjetništva, tako da se številne aktivnosti za turistično gospodarstvo izvajajo skozi različne podjetniške razpise in priložnosti.

V Laškem so medtem od prejšnje presoje po navedbah STO s skrbnostjo izvedli ustrezne korake, kot jih zahtevajo trajnostna merila Slovenia Green. Izredno intenzivno so se po oceni STO lotili tudi izobraževanja v turističnem sektorju.

Platinasti znak so sicer na STO uvedli leta 2019. Gre za “znak najvišje odličnosti doseganja trajnostno naravnanih mednarodnih standardov”.

Priznanja vsem članom zelene sheme, ki so znak prejeli ali obnovili v zadnjem letu, bodo na STO podelili na zelenem dnevu slovenskega turizmu, ki bo 25. maja na posestvu Tri lučke na Sremiču nad Krškim.

A. M.