Častni občan Občine Brežice, jezikoslovec dr. Jože Toporišič, dobil spomenik v Ljubljani

Foto: Občina Brežice

V parku za stavbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, na Foersterjevem vrtu, je župan Občine Brežice Ivan Molan skupaj z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovičem odkril spomenik, posvečen akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču.

S tem se je uresničila želja tako vaščanov Mosteca kot programskega odbora Toporišičevo leto, ki sta si vseskozi prizadevala za postavitev primernega obeležja velikemu jezikoslovcu v Ljubljani, kjer je raziskoval slovenski jezik.

Dogodka so se udeležili člani družine in Toporišičevi sorodniki, vaščani iz Mosteca ter številni predstavniki institucij, ki so se vključile v aktivnosti programskega odbora Toporišičevo leto.

Na slovesnosti je o akademiku prof. dr Toporišič spregovoril župan Ivan Molan. Po njegovih besedah je s svojimi dosežki dokazal, kaj vse lahko doseže človek s trdim delom, predanostjo in znanjem. Zbrane je brežiški župan nagovoril v imenu programskega odbora Toporišičevo leto, ki ga občina Brežice podpira od samega začetka. Jedro odbora sestavljajo predstavniki vasi Mostec oz. Civilne pobude v spomin dr. Jožetu Toporišiču Mostec, Posavski muzej Brežice in Knjižnica Brežice. Odbor je v gibanje povezal številne institucije ter skupno izvedel več kot 40 aktivnosti, namenjenih ohranjanju spomina na velikega jezikoslovca.

K. J.