Brglez očitno nov paradni konj, na katerega v predsedniški tekmi stavi levica

Nad Pirc Musarjevo se zgrinjajo črni oblaki in očitki o zlorabah javnih inštitucij za predvolilno kampanjo. Tudi tale slika s cigareto v ustih ji ni nič kaj v ponos. Vir: Twitter profil Janeza Janše.

Po odstopu Marte Kos iz predsedniške tekme se je zdelo, da želi slovenska politična levica s to potezo olajšati izvolitev Nataše Pirc Musar za predsednico, saj ji za ovratnik močno diha neodvisni kandidat Anže Logar. A se je to, kot kaže, v zadnjih dneh drastično spremenilo.

V političnih kuloarjih je slišati, da je Pirc Musarjeva preveč kompromitirana, predvsem zaradi poslov njenega moža, zato naj bi na politični levici po novem vse stavili na Milana Brgleza.

Tega so kot predsedniškega kandidata včeraj sklenili predlagati v SD, skorajda nobenega dvoma pa ni, da ga ne bodo podprli tudi v Levici in Gibanju Svoboda, kot neke vrste skupnega kandidata vladne koalicije. Čeprav je Brglez član SD, naj bi bil po miselnosti in delovanju namreč bliže Levici, v Gibanju Svoboda pa naj bi ga tudi podprli, če ne že zaradi drugega, zaradi izjave podpornika Pirc Musarjeva Milana Kučana, da slednjo podpira, ker ne želi, da vse funkcije v državi prevzame Gibanje Svoboda. Gre za izjavo, zaradi katere se je med Kučanom in Golobom precej zaiskrilo.

Tudi sicer se zdi, da je Pirc Musarjeva v vse večjih težavah. Zdaj se je namreč izkazalo, da njen mož, ki je tudi vodja njenega štaba, v premoženjski kartici ni razkril, da je še vedno solastnik enega najbolj zaželenih zemljišč v Ljubljani, vrednega 10 milijonov evrov. V začetku julija so namreč medije začeli zanimati podatki o premoženju Musarjeve in njenega moža. Slednji je razkril, da je lastnik družinske hiše, sedem let starega avtomobila znamke peugeot, 100.000 evrov vrednega starodobnika in nemške družbe Aulon, ki ima v lasti tudi Rusko dačo. Knjigovodska vrednost nemške družbe znaša dva milijona evrov. Navedel je še, da ima za 800.000 evrov finančnih naložb in dobrih 10.000 na banki. Ni pa navedel, da je še vedno solastnik ene najbolj zaželenih nepremičnin v Ljubljani. Gre za dobrih 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Mostah, ki je po trenutnih cenah na nepremičninskem trgu vredno okrog 10 milijonov evrov. Musar ga je skupaj z ostalimi lastniki pridobil s poceni nakupom nekdanje tovarne gradbenih strojev SCT Strojegradnja. Ko so jo pozneje poslali v likvidacijo, je delo izgubilo 127 ljudi.

Pirc Musarjeva v predsedniški kampanji uporablja tudi milo rečeno nekatere nenavadne prijeme. Tako je v torek obiskala Gimnazijo Brežice, kjer se je srečala z ravnateljem Urošem Škofom in v razredu pozdravila dijake. A zakonodaja pravi, da predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, prostorih samoupravne lokalne skupnosti, javnih zavodov (kar šola je) in drugih oseb javnega prava.

Pirc Musarjeva se sicer zdaj izgovarja, da si je v sklopu obiska v Posavju in Obsotelju ogledala Posavski muzej Brežice, kjer poteka restavriranje fresk, Gimnazija Brežice pa je bila v obisk vključena zaradi zgodovinske vrednosti stavbe. Srečanje z dijaki naj bi bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. A fotografija, ki jo je objavila na družbenih omrežjih, govori drugače. Iz nje je razvidno, da jih učence pozdravila v razredu.

A. M.