Brezposelnost za 2,5 odstotka manjša kot januarja

pixabay

Februarja se je brezposelnost po dvomesečnem obdobju sezonske rasti znova zmanjšala, in sicer v vseh območnih službah državnega zavoda za zaposlovanje. Ob koncu februarja je bilo registriranih 85.683 brezposelnih, kar je 2,5 odstotka manj kot januarja in 15,4 odstotka manj kot februarja lani.

Vir: ZRSZ

Na novo se je februarja na zavodu prijavilo 5143 brezposelnih oseb, kar je 54 odstotkov manj kot januarja in 13 odstotkov manj kot februarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 3005 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 589 iskalcev prve zaposlitve ter 649 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Od 7379 brezposelnih oseb, ki jih je februarja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5640 oseb, kar je devet odstotkov manj kot januarja in skoraj 11 odstotkov manj kot pred letom dni.

Posavje

V sevniški območni službi Zavoda RS za zaposlovanje pričakujejo nadaljnjo rast povpraševanja po delavcih. Kljub nadpovprečni območni nezaposlenosti čedalje bolj srečujejo s pomanjkanjem kadra za potrebe delodajalcev s t. i. deficitarnih poklicnih področij.

Problem rešujejo tako, da iskano znanje in izučenost vgrajujejo v programe neformalnega usposabljanja in izobraževanja, s čimer krepijo zaposlitvene možnosti vključenih brezposelnih.

V programe zaposlovanja, ki jih namenjajo tako delodajalcem kot brezposelnim, prednostno vključujejo mlade in ranljive oz. dolgotrajno brezposelne, iskalce zaposlitve brez izobrazbe in starejše od 50 ter več let.

Pri programih neformalnega usposabljanja sledijo potrebam delodajalcev, pri oblikovanju nekaterih novih programov pa z omenjeno sevniško območno službo sodeluje Šolski center Krško.

Po podatkih sevniške službe je sicer v Posavju največ povpraševanja po delavcih na področjih predelovalne dejavnosti, gradbeništva, gostinstva, zdravstva in socialnega varstva, izobraževanja, trgovine, prometa ter raznih poslovnih dejavnosti.

Število brezposelnih za februar po posavskih občinah (Vir: ZRSZ)

M. B.