Brežiški župan Molan: “Vlada bolj skrbi za migrante kot za varnost domačinov!”

Brežiški župan Ivan Molan (Foto: STA)

“Poleg migrantske krize imamo tudi romsko problematiko in vse več nasilja. Delno pa Romi verjetno pomagajo tudi pri tihotapljenju. Minister je ob tem dejal, da gre za koalicijsko zavezo in da sam osebno ne more veliko. Mi, lokalni prebivalci pa vemo, da ne moremo vplivati na evropsko politiko, ki je v tem trenutku naklonjena migracijam. Pričakujem pa, da bodo predvsem zaščitili naše prebivalce. Edina, ki zadevo lahko rešujeta, sta premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon,” situacijo komentira župan najbolj oblegane občine v Sloveniji Ivan Molan. 

Občina Brežice je v tem trenutku tista, ki nosi največje breme ilegalnih migracij. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je napovedal podiranje ograje, na drugi strani pa, kontradiktorno, naj bi povečali prisotnost policije na najbolj obleganih območjih.

O problematiki župan Ivanom Molanom spregovoril za portal Nova24TV. Predvsem jih je zanimalo, kako občani na lastni koži občutijo dogajanje. “Naši domačini, ne samo v Rigoncah, ampak tudi v Slovenski vasi, Rakovcu in Bizeljskem so že na samem začetku predlagali, da panelna ograja ob naseljih ostane oziroma ob stanovanjskih hišah.” Župan je opozoril, da je bila panelna ograja postavljena tako rekoč na privatnih zemljiščih, za kar so lastniki tedaj dali soglasje, sedaj pa se jo namerava podreti. Težava pa je denimo v Slovenski vasi, kjer je bila odstranjena stara ograja, s katero je bila zaščitena industrijska cona, ter jo nadomestili z novo panelno ograjo, sedaj pa jo nameravajo odstraniti, kar pomeni, da bi zasebne parcele dejansko odgradili. Res pa je, da Brežičani niso nasprotovali odstranitvi ograje na mestih, kjer ni vasi (na poljih itd.).

Minister Poklukar ima zaradi koalicijskega dogovora zvezane roke
“Gre za problematiko na ravni EU, ki miži. Obstaja tihi dogovor, da se migrante dobesedno spušča prek meja. Menim, da bi morala Hrvaška, ki je v schengnu, te osebe bodisi zavračati bodisi dati azil zgolj tistim, ki so do njega res upravičeni. Dejstvo je, da gre za izkoriščanje azilne politike,” poudarja Molan. Kot pove, se migrante navadno popiše že na Hrvaškem, zatem pa z vlakom pripotujejo do zadnje postaje na Hrvaškem, zatem pa vržejo dokumente stran, pridejo v Slovenijo in ponovno zaprosijo za azil, rekoč da nimajo dokumentov. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izpostavil, da je problematika večplastna. Zagotovo gre izpostaviti trgovino z ljudmi in dejstvo, da Nemčija potrebuje novo delovno silo (okoli dva milijona). Slovenska politika pa je na tem področju očitno prešibka, da bi zadevo v Bruslju drugače uredila.

Župan Brežic Ivan Molan v Rigoncah v družbi notranjega ministra in generalnega direktorja Policije. (Foto: STA)

“Edina, ki zadevo lahko rešujeta, sta Golob in Fajonova!”  
Nanj se obračajo lokalni prebivalci, sam pa je že imel sestanek z ministrom (pred dvema mesecema). “Poleg migrantske krize imamo tudi romsko problematiko in vse več nasilja. Delno pa Romi verjetno pomagajo tudi pri tihotapljenju. Minister pa je ob tem dejal, da gre za koalicijsko zavezo in da sam osebno ne more veliko. Mi, lokalni prebivalci pa vemo, da ne moremo vplivati na evropsko politiko, ki je v tem trenutku naklonjena migracijam. Pričakujem pa, da bodo predvsem zaščitili naše prebivalce. Edina, ki zadevo lahko rešujeta, sta premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.” Najprej gre problematiko reševati v sodelovanju s Hrvaško, da ilegalcev ne bo spuščala naprej, saj jih dobesedno usmerjajo v Slovenijo, zatem pa sledi reševanje na evropskem nivoju.

“Vlada bolj skrbi za migrante kot za varnost domačinov!”
Razmere so podobne tistim iz leta 2015. Tedaj je število nezakonitih prehodov znašalo tudi po 10, 15 tisoč dnevno, sedaj pa po 600 med vikendom, 200 na dan, en vikend celo 1300. Slovenija je “postala Rdeči križ”, kjer migrante enostavno popišejo in jih odpeljejo naprej, zatem pa nadaljujejo pot v druge države. Ljudi je strah, starejši si ne upajo zapustiti domov. Mlajša dekleta in fantje si ne upajo več na sprehode. Za starejše, ki delajo na njivah, je neprijetno, ko se mimo njih sprehodi dvajset mladih fantov. K sreči večjih incidentov še niso zabeležili, nikoli pa ni gotovosti v primeru neznancev z nepoznano življenjsko zgodbo. Je pa Brežičanom hudo tudi zato, ker dva meseca nihče ni zares poročal o razsežnostih migrantske problematike v občini. Še bolj pa je žalostno to, da se skuša ljudi, ki so na problematiko opozorili, diskreditirati. Molan: “Vlada bolj skrbi za migrante kot za varnost domačinov!” 

Vir: Domen Mezeg, Nova24TV.si