Brežiški Romi vse bolj težavni, pretepli naj bi celo mlajšo dekle

Brežiški Romi ljudem v okolici povzročajo vse več težav. Kraje, grožnje in pretepi so stalnica, opozarjajo tisti, ki živijo v njihovi bližini. Nedavno naj bi pretepli celo mlado dekle.

 

Na težave, ki jih imajo z Romi, je v pismu, ki ga je objavil portal Nova24TV, opozorila domačinka, ki želi razumljivo ostati anonimna. “V Krški vasi pri Brežicah imamo že lep čas probleme z Romi. V poletnih časih se kopajo na obrobju naše vasice, in čeprav so do sedaj na veliko smetili Krko in okolico, kradli poljščine po njivah, smo jih pustili na miru,” je zapisala.

Opozorila je, da Romi svoje avtomobile parkirajo ob cestišču, kjer stoji znak za prepoved parkiranja in ustavljanja, saj je tam makadamska cesta za njive, tako da velikokrat kmet ni mogel do svojih njiv. Policija pa se, če takšen prekršek kdo prijavi, sploh ne odzove.

A to je, kot pravi, le manjša težava: “Zdaj je stanje čedalje resneje. Pred kakšnim mesecem dni je pet Romov preteplo mlajšo vaščanko. Dekle je zadevo prijavilo policiji in po njihovem hitrem posredovanju so policisti zadevo umirili. Vendar je bil odgovor policistov, da je škoda to zadevo dati na sodišče, ker ne bo nič iz tega. Nismo mogli verjeti njihovih besedam.”

“Včeraj je več kot 30 Romov ponovno grozilo tej vaščanki in jo tudi obmetavalo s kamenjem, kar je posneto na mobilnem telefonu. Po prijavi na 113 so prišli policaji in kljub grožnjam Romov niso naredili nič. Rekli so jim, da naj te zadeve sami uredijo. Moj bog, v kakšni državi živimo, če to izjavijo predstavniki varnosti,” je zapisala. Opozorila je, da je samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do pretepa med vaščani in Romi.

Navaja še, da je sramota je, da so nekateri, ki kršijo zakone in ne plačujejo davkov, bolj zaščiteni od drugih, ter da so se za objavo zgodbe odločili zato, “da takrat, ko se bo zgodil Ambrus 2, ne bo začudenja javnosti in komentarjev v smislu, zakaj vaščani niso klicali policije”.

A. M.