Brežiški gimnazijci v Bruslju o vlogi kulture v prihodnosti Evrope

Foto: Gimnazija Brežice

Gimnazija Brežice je ena izmed 31 evropskih šol, ki bodo 15. marca v Bruslju evropskim institucijam predstavile svoj pogled na vlogo kulture v prihodnosti Evrope, so sporočili iz Gimnazije Brežice.

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO), ki velja za glas civilne družbe na evropski ravni, si prizadeva, da bi mnenja, izkušnje in ideje mladih dejansko upoštevali pri oblikovanju evropskih politik. Ker je letošnje leto razglašeno za leto evropske kulturne dediščine, bo tudi tema za mlade iz tega področja.

Dogodka v Bruslju se bo udeležilo enaintrideset evropskih šol, kjer bodo evropskim institucijam predstavili svoj pogled na vlogo kulture v prihodnosti Evrope. Dijaki bodo razpravljali in nato glasovali o treh predlogih, ki jih bodo evropske institucije upoštevale pri pripravi politik.

Slovenske dijake bodo zastopali Zala Resnik Poljašević, Tibor Suša in Lara Drugovič ki bodo predstavili svoja stališča in ideje v zvezi s skupnim projektom Združeni v raznolikosti: pomlajena prihodnost evropske kulture.

Dogodek Vaša Evropa, vaš glas organizira Evropski ekonomsko-socialni odbor in je najvidnejši dogodek EESO za mlade. S to pobudo si EESO prizadeva, da bi mnenja, izkušnje in ideje mlajše generacije pri oblikovanju politik EU naleteli na plodna tla. Ker je letošnje leto razglašeno za leto evropske kulturne dediščine, bo tudi tema za mlade iz tega področja.

N. N.