Brežice: Župan Ivan Molan se je pridružil akciji Zavoda Sopotniki Župani za volani

Pri uporabnici na dvorišču

V okviru Evropskega tedna mobilnosti je v Zavodu Sopotniki stekla vseslovenska akcija Župani za volani, ki se ji je pridružil tudi župan Občine Brežice Ivan Molan. Župan je tako včeraj spoznaval delo prostovoljcev voznikov, med temi tudi ukrepe, ki jih redno izvajajo Sopotniki v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z virusom.

Župan je občanko, ki je redna uporabnica storitve brezplačnih prevozov za starejše, peljal po nujnih opravkih.

Kot je dejala koordinatorica Zavoda Sopotniki za brežiško občino Mateja Ivačič, so potrebe uporabnikov po brezplačnih prevozih velike. Približno deset aktivnih prostovoljcev nudi prevoze skoraj 300 uporabnikom, velika večina prevozov pa je namenjena obisku pri zdravniku. Želijo si dodatnega vozila in tudi prostovoljcev, da bi lahko pomagali vsem starejšim občanom, ki potrebujejo prevoz.

Župan Ivan Molan je ob tej priložnosti poudaril, da je prostovoljstvo v brežiški občini zelo dobro razvito. Veseli ga, da se v sistemu vključuje vse več uporabnikom, zato bo občina prisluhnila željam in skušala v prihodnosti zagotoviti sredstva za dodatno vozilo za prevoze. Župan Ivan Molan se je zahvalil vsem prostovoljcem voznikom, ki pod okriljem zavoda Sopotniki opravijo letno kar 35.000 km brezplačnih prevozov za starejše. Projekt Sopotniki podpira občina, ki zagotavlja sredstva za nemoteno delovanje.

Občina Brežice namenja pozornost zagotavljanju ustreznih pogojev v lokalni skupnosti za vse generacije, še posebej za ranljivejše skupine kot so otroci in starejši.

Tako je občina v času razglašene epidemije uvedla tudi posebno številko za starejše 051 20 10 10, ki so potrebovali pomoč pri dostavi zdravil in hrane.

Številka 051 20 10 10 ostaja še naprej v uporabi kot telefon za starejše, na katero se lahko starejši, ki ne vedo, na koga se obrniti, obrnejo po pomoč pri iskanju želene informacije. Na telefonu je na voljo oseba vsak dan od ponedeljka do petka v času od 7. do 15. ure. Neodgovorjeni klici pa se beležijo ves čas in se klicatelju vrnejo.

Izpolnjevanje poročila
Odhod
Prihod na cilj.

Vir in foto: Občina Brežice

A. M.