Brežice: Župan in minister o prioritetah nadaljnjega sodelovanja

Obisk ministra za obrambo v Brežicah (vir: Twitter)

Na povabilo brežiškega župana Ivana Molana je v petek občino Brežice obiskal minister za obrambo mag. Matej Tonin. Tema pogovorov so bile naložbe v lokalno infrastrukturo, ki jih na podlagi dogovora o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve letališča v Cerkljah sofinancira ministrstvo za obrambo.

Župan in minister sta se dogovorila, da se bo sodelovanje med ministrstvom in občino nadaljevalo, slednja pa lahko računa na najmanj podobno denarno pomoč kot do zdaj.

Župan in minister sta postavila prioritete nadaljnjega sodelovanja na podlagi sporazuma med Ministrstvom za obrambo in Občino Brežice.

Tonin je po končanih pogovorih za medije povedal, da je brežiški župan trd pogajalec.

Župan je povedal, da so se v občini pri sofinanciranju projekta  posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki zadnji leti usmerili predvsem v vlaganje v lokalno in gasilsko infrastrukturo v neposredni bližini cerkljanskega letališča.

Navedel je prenovo naselja Črešnjice in ceste med Cerkljami ob Krki ter Pirošicami, vključno s cerkljanskim lesenim mostom prek Krke. Lani in letos so skupaj 100.000 evrov namenili nakupu gasilskih vozil. Lani v Cerkljah ob Krki in letos v Brežicah.

Med načrti je napovedal nadaljevanje prenove ceste naprej od Pirošic, del praznih stanovanj v Brežicah, ki so last ministrstva za obrambo, pa naj bi prenesli na občino. Ta jih namerava prenoviti in nameniti mladim družinam ali za socialna stanovanja.

S Toninom sta govorila tudi o tem, da bi obrambno ministrstvo del omenjenega denarja namenilo za nakup različne gasilsko-reševalne opreme, raznih pri gašenju nevarnih snovi potrebnih penil in podobno.

Sodelovanje ministrstva občina pričakuje tudi pri petletnem podaljšanju pogodbe Letalskega centra Brežice, po kateri lahko Brežičani tam nemoteno izvajajo svoje tovrstne dejavnosti.

Dogovorila sta tudi, da se mora komisija, ki odloča o višini letne denarne podpore občini, sestati do septembra. Omenjeni dogovor bodo lahko tako upoštevali pri načrtovanju dodatka k občinskemu proračunu prihodnjega leta.

Tonin je obiskal tudi Gasilsko zvezo Brežice, kjer so mu brežiški gasilci in gasilke predstavili svoje delo in aktualne izzive.

Ministrstvo za obrambo je na podlagi dogovora o medsebojnem sodelovanju za različne projekte v lokalni skupnosti do sedaj v daljšem obdobju namenilo 4,5 milijona evrov.

Minister je napovedal vsaj takšna vlaganja kot doslej tudi v prihodnje, s tem, da si bo prizadeval, da bi bila ta sredstva še višja. Županu Ivanu Molanu se je zahvalil tudi za dober sprejem Vojaškega letališča Cerklje ob Krki in Slovenske vojske v lokalni skupnosti.

Sestanek v Brežicah (vir: Ministrstvo za obrambo)
Minister se je srečal tudi z gasilci in gasilkami Gasilske zveze Brežice.

M. P.