Brežice: Znana zmagovalca Županovega vina za leto 2018

Zmagovalci z županom in predstavnikoma društev (Foto: Občina Brežice)

 V Mestni hiši Brežice je šesto leto zapored potekala razglasitev zmagovalcev izbora za Županovo vino. Zmagovalni vini izbora (dvojček vin cviček PTP in modra frankinja)  sta pridelala Matjaž Črpič iz Društva vinogradnikov Jesenice-Dolina (cviček PTP) in Boris Radanovič iz Vinogradniškega društva Pišece (modra frankinja). Zmagovalca izbora bosta unikatna prehodna pokala prejela na tradicionalnem Dnevu kruha, vina in salam, s katerim se začenja poletni festival »Brežice, moje mesto«, so sporočili iz Občine Brežice.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je na dogodku ob razglasitvi čestital vsem sodelujočim, še posebej pa zmagovalcema, in dejal, da je namen projekta izbora županovega vina promocija vin in vinarjev, izbrani vini bo Občina Brežice uporabljala kot del protokolarnih daril.

Zmagovalca (Foto: Občina Brežice)

Na ocenjevanju vin, ki so ga podprla vsa vinogradniška društva v občini Brežice, je bilo ocenjenih 50 vzorcev – 25 cvičkov PTP in 25 modrih frankinj iz šestih vinogradniških društev občine Brežice, ki jih je ocenila strokovna komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovč, Branko Bosina, Jože Prah in Adi Brod. Na izbor za Županovo vino pa se je uvrstilo 10 najbolje ocenjenih vzorcev cvička PTP iz vinogradniških društev DV Dolina – Jesenice, VTD Gadova peč in VTKD Cerklje ob Krki ter 10 najbolje ocenjenih vzorcev modre frankinje iz vinogradniških društev VD Bizeljsko, VD Sromlje in VD Pišece.

Degustacija najbolje uvrščenih vin (Foto: Občina Brežice)

Milena Rožman, predsednica strokovne komisije, ki je izbirala najboljše vino izmed vseh prejetih vzorcev, je dejala, da je bil letnik vin 2017 zelo zahteven, saj so se vinogradniki soočali s pozebo, točo, sušo in visokimi temperaturami, ki so zahtevale zgodnjo trgatev ter izjemno skrbno kletarjenje. Rezultat rednih letnih ocenjevanj vin je dvig kakovosti vina, kar je še posebej vidno pri cvičku PTP, je dejala predsednica ocenjevalne komisije, vzorci cvička PTP so bili zelo poenoteni in izbor najboljšega vzorca je bil zahteven.

Predsednica ocenjevalne komisije Milena Rožman (Foto: Občina Brežice)

Predsednica strokovne komisije za izbor županovega vina Milena Rožman o letniku 2017:

Zbrane na dogodku je pozdravila tudi aktualna Vinska kraljica Bizeljskega Laura Omerzu. Program prireditve je povezovala Barbara Srečković Žlak, glasbeni program je izvedel učenec Glasbene šole Brežice Matej Franko pod mentorstvom profesorja Nika Ogorevca.

Glasbeni nastop (Foto: Občina Brežice)

Vir: Občina Brežice

N. N.