Brežice: Začel delovati sistem izposoje koles

V Občini Brežice je začel delovati sistem izposoje koles, poimenovan Bržkolo, v okviru katerega je uporabnikom na voljo 32 koles. Ta si je mogoče izposoditi brezplačno, vse dni v letu.

Kolo si je mogoče izposoditi na šestih izposojevalnicah z nadstreški, to je na železniški postaji, avtobusni postaji, gimnaziji, mladinskem centru, tržnici in Trnju.

Hkrati je urejenih še šest parkirišč za kolesa, in sicer na železniški postaji, avtobusni postaji, gimnaziji, mladinskem centru, OŠ Brežice in ETRŠ ter eno mesto s kolesarskimi stojali na tržnici. Stojala za kolesa bodo postavljena še pri knjižnici, pokopališču, vrtcu in občini.

Za uporabo sistema je potrebna osebna registracija, uporabniške kartice pa je mogoče prevzeti na Občini Brežice, v TIC Brežice in Mc Hostlu Brežice.

Izposoja je brezplačna, kolesa pa so na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Za dostop do storitve mora uporabnik skleniti pogodbo, nato prejme uporabniško kartico. Ta je brezplačna in vezana na osebne podatke uporabnika.

Po opravljeni prijavi lahko uporabnik uporablja sistem vse dni v tednu, a največ skupno 14 ur na teden.

Celoten projekt je stal 217.000 evrov, kar zajema izvedbo in eno leto vzdrževanja. Pri tem so približno 133.000 evrov pridobili iz evropskih skladov, ostalo je prispevala občina.

M. P.