Brežice: V soboto srečanje Dobrodošli doma

Novinarska konferenca ob predstavitvi programa Dobrodošli doma.

V poročni dvorani brežiškega gradu, kjer domuje Posavski muzej Brežice, so predstavili tradicionalno srečanje Dobrodošli doma, namenjeno druženju Slovencev po svetu z rojaki iz matične domovine.

Dogodek že osmič zapored poteka pod okriljem Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, vsako leto pa je v drugi občini. Dogodek so predstavili župan občine Brežice Ivan Molan, vodja kabineta ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Andrejka Majhen, vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice Patricia Čular in v. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

Srečanje, ki bo v Brežicah v soboto, 16. junija 2018, je namenjeno vsem ljudem dobre volje in je vsakoletna priložnost za druženje Slovencev iz zamejstva in sveta z domačini.

Po besedah župana Ivana Molana je Občina Brežice na povabilo Urada z veseljem sprejela sodelovanje pri organizaciji srečanja, ki je velika priložnost za promocijo občine in predstavitev turistične ponudbe, hkrati pa tudi prikaz državotvornosti in spoštovanja do Slovencev po svetu.

Župan je prepričan, da se bodo v občini obiskovalci dejansko počutili doma.

Andrejka Majhen iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pravi, da je  tradicionalno srečanje  posebno, ker združuje Slovence v slovenski pesmi in besedi, opozarja na kulturno dediščino in izročilo, predstavlja kulinariko in skozi različne dejavnosti utrjuje vezi  med obiskovalci in ohranja slovensko identiteto. V soboto 16. junija bodo Brežice gostile 300 nastopajočih in tisoč obiskovalcev iz vsaj 10 držav.

Patricia Čular, vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice, je predstavila posebnost letošnjega srečanja – gostitelji skupin Slovencev iz tujine bodo turistična in kulturna društva v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi. Dopoldanske aktivnosti bodo potekale po šestih krajih občine, kjer bodo domačini sprejeli goste in skupaj z njimi sodelovali pri različnih dejavnostih, kar bo obiskovalcem ponudilo pristno izkušnjo in tkanje vezi. Popoldanski osrednji program bo potekal v gradu Brežice.

Vršilka dolžnosti direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj pa je predstavila pester program dogodkov na gradu, ki se povezuje tudi s vseslovenskim projektom Muzejske noči.

Program na gradu se bo pričel ob 15. uri, na voljo bodo stalne in občasne razstave, predavanja, kino na dvorišču gradu in ob 19.30 koncert Glasbene šole Brežice v Viteški dvorani.

Program srečanja Dobrodošli doma je dosegljiv na spletni strani https://dobrodoslidoma.slovenci.si/

C. R.