Brežice: Odlična turistična sezona

Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi predstavnika ponudnikov – Matija Vimpolšek iz Turistične kmetije Vimpolšek, ki gradi uspešno gastronomsko zgodbo z jedmi iz lokalno pridelane hrane ter predstavnica podjetja Reset pivovarna d.o.o., Martina Zlobko, ki je predstavila ponudbo podjetja s poudarkom na vodenih ogledih pivovarne.

Število obiskov turistov v brežiški občini se je močno povečalo. Destinacija Čatež in Brežice sta letošnjo poletje zabeležila 250.000 prenočitev, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pet odstotkov več kot leta 2019, ko še ni bilo epidemije koronavirusa, so povedali na nedavni novinarski konferenci Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

Letošnja odlična turistična sezona je posledica močne promocije, ki jo je izvajala občina, pa tudi državne spodbude s turističnimi boni. Slednje dokazuje tudi podatek, da so v tem letu občino obiskali večinoma domači gostje.

Kot je na novinarski konferenci dejal župan Ivan Molan, je vizija občine Brežice glede turizma preprosta – občina, ki omogoča svojim občanom dobre pogoje za kakovostno življenje, je privlačna tudi za obiskovalce.

Občina po besedah Molana tudi redno vlaga v zagotavljanje ustrezne infrastrukture, med drugim letos denar namenja gradnji kolesarskih povezav ob državnih cestah Brežice – Dobova in Brežice – Krška vas.

Hkrati potekajo aktivnosti za označitev dodatnih kolesarskih poti in projekti turističnih atrakcij. Ena od teh je obnova Vodovodnega stolpa v razgledno točko, pa tudi ureditev razgledne točke pod Sv. Vidom, ki jo načrtujejo.

Občina je tudi v postopku pogajanj za izdelavo projektne dokumentacije za dostopni vodni center, ki bo kot privlačna športno-rekreacijska površina prinesel novo priložnost za razvoj turizma.

Po besedah direktorice Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice Matejke Gerjevič se je zavod odzval na potrebe gostov tako, da je nudil 24-urno dežurno telefonsko linijo, brezplačne vstopnice za ogled Posavskega muzeja Brežice, vodenje po mestu z obiskom gradu, vodenje po poteh do Sv. Vida in različne dogodke v Mestnem parku.

Epidemija je izpostavila priložnost za manjše destinacije s personalizirano ponudbo.

Hkrati so v tem času trije ponudniki v občini pridobili trajnostni znak Green Key: Ošterija Debeluh Brežice in Gostilna Pension Les ter MC Hostel Brežice, ki je pridobil trajnostni certifikat Hostelling International Quality and Sustainability (HI – Q & S), ta je podlaga za pridobitev certifikata Slovenia Green Accommodation.

Ob tem je občina nosilka srebrnega znaka Slovenia Green Destination.

M. P.