Brežice: To soboto na Medeno tržnico!

Plakat: Komunala Brežice

Pomlad je že tu, sonček nas boža, čebelice pa se tudi prebujajo iz zimskega spanja.

Komunala Brežice v sodelovanju s Knjižnico Brežice vabita, da obiščete v soboto, 24 . 3. 2018, med 8. in 12. uro mestno tržnico Brežice.

Za vas bodo pripravili predstavitev čebelarstva in čebelarjeve opreme, otroški kotiček za ustvarjanje in bralno pogovorne urice s knjižničarko Andrejo iz Knjižnice Brežice.

Luštno bo, zato si vzemite čas in ga preživite v prijetni družbi.

Pa še nekaj zdravega si boste lahko dali v košarico.

Vabljeni!

O medu

Med je naše naravno bogastvo. Še posebej v Sloveniji, kjer proizvajamo edinstven slovenski med z geografsko označbo. Pestrost rastlinskega sveta v Sloveniji odseva v raznolikosti senzoričnih in mikroskopskih lastnosti Slovenskega medu z geografsko označbo. Slovenski med odlikuje posebna barva, okus, aroma in vonj.

Slovenski med z geografsko označbo je predvsem zelo varno živilo višje kakovosti. Čebelarji morajo slediti strogim nacionalnim in evropskim pravilom ter upoštevati posebne proizvodne postopke. Izpostavljeni so redni kontroli ustreznosti s strani uradnih neodvisnih organizacij.

V medu več kot tisoč sestavin, v belem sladkorju le saharoza. Čebelji pridelki so živila, prehranska dopolnila in naravna zdravila. Zaradi zelo bogate sestave čebeljih proizvodov, pa včasih lahko z njimi tudi preprečimo nastanek bolezni. Čebelji pridelki (med, cvetni prah, propolis, matični mleček, vosek, čebelji strup) vplivajo na zdravje na številne načine. Predvsem delujejo ugodno na človeško telo, zlasti pozitivno na dvig imunosti in zdravja nasploh. S čebeljimi pridelki ne zdravimo osnovne bolezni, ampak z njimi pomagamo pri zdravljenju.
Zavedati se moramo, da pri sladkanju tekočin (čaja, kave …) z belim (kristalnim) sladkorjem, dobimo le občutek sladkosti, ugodja, medtem ko z uporabo medu dobimo tudi druge vrste sladkorjev, zlasti sadnega (fruktoze), poleg tega pa še vrsto drugih, za telo zelo koristnih snovi (Peter Kapš, dr. med.).

N. N.