Brežice: Športnik leta 2022

(vir: občina)

Športna zveza Brežice je v sodelovanju z Občino Brežice tudi v letošnjem letu izvedla tradicionalno prireditev Športnik leta občine Brežic 2022.

Župan Ivan Molan je ob nagovoru poudaril,  da ima šport v občini Brežice že od nekdaj pomembno vlogo. 

‘Preteklo leto je na področju športa poleg umirjanja ukrepov zaradi epidemije še posebej zaznamoval naziv Evropsko mesto športa 2022, ki je potrditev ustvarjanja kakovostnih pogojev za izvajanja športnih programov za vse generacije in predanega dela številnih prostovoljcev ter ostalih na področju športa.”

V letu 2022 je bilo izvedenih več kot 35 rekreativnih športnih programov, v katerih je sodelovalo več kot 10.000 aktivnih občanov in več kot 250 prostovoljcev. Izvedenih je bilo tudi več kot 65 športno promocijskih dogodkov v sklopu Evropskega mesta športa 2022 in predstavitev športnih dejavnosti, pri tem je sodelovalo več kot 30.000 obiskovalcev. Naziv poleg večje prepoznavnosti športa v občini utrdil in dodatno povezal ter okrepil sodelovanje med športnimi organizacijami in tudi z Občino Brežice.

Župan Ivan Molan

Nagrado Športnik leta 2022 je drugo leto zapored prejel atlet Jakob Urbanč, član Atletskega kluba Brežice. Nagrado je prejela tudu Ela Petan, članica Kluba borilnih veščin FC Shony. V kategoriji Ekipa leta v kolektivnih športih je postalo mladinsko moštvo Nogometnega kluba Brežice 1919. Duo ženski par Jedert Jevševar in Maruša Rus sta postali Ekipa leta v individualnih športih. Naziv Športnica invalidka leta pa je prejela izjemna atletinja Leja Glojnarič, sicer članica Atletskega kluba Brežice, ki je na poletnih olimpijskih igrah gluhih v Braziliji osvojila zlati medalji v mnogoboju ter skoku v višino.

Za Najbolj priljubljeno športnico leta 2022 je bila po glasovanju javnosti izbrana članica Strelskega kluba Brežice Sara Ščuri, ki je prejela 29 % vseh glasov. Sara se je šele kot druga slovenska strelka prebila v finale mladinskega evropskega prvenstva.

V kategorijah mladi perspektivni športnik, športnica, ekipa leta v kolektivnih ter individualnih športih so nagrade prejeli: Luka Cicvarić (Karate klub Brežice, 2. mesto na državnem prvenstvu za kadete v katah), Naja Pinterič (Kajak kanu klub Čatež, 2. mesto v disciplini ekstrem kajak – junior na evropskem prvenstvu na Češkem), ekipa U14 Košarkarskega kluba Brežice (7. mesto v državnem prvenstvu med 101 ekipo) ter duo par Neli Rožman in Ema Šušterič (DBV Katana, 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu). Trener leta v individualnih športih je drugič zapovrstjo postal Jure Žabjek, ki je zaslužen za dosežke Jedert Jevševar in Maruše Ruse ter Neli Rožman in Eme Šušterič (DBV Katana).

Športna zveza Brežice je podelila tudi tri nagrade iz kategorije posebnih priznanj. Nastja Galič je zaključila svojo bogato športno pot. Članica Karate klub Brežice je leta 2018 osvojila naziv Športnica leta. Priznanje za dosežke na področju rekreativnega športa je prejel Pikado klub Kobra Pišece. Nagrado za življenjsko delo pa je prejel Stane Preskar. Član DBV Katana je eden ključnih pobudnikov za razvoj ju-jitsa kot tekmovalnega športa na slovenskem.

Na letošnji prireditvi so bile sploh prvič podeljene tudi Športne značke. Priznanja so namenjena športnim delavcem za delo v posameznem športnem društvu. Značko je prejelo 14 posameznikov iz 8 različnih športnih društev.

Športna zveza Brežice je podelila tudi diplome kategoriziranim športnikom ter tistim, ki so se na uradnem državnem prvenstvu uvrstili na eno izmed prvih treh mest oziroma nastopili za državno reprezentanco. Za leto 2022 je bilo podeljenih 78 diplom.

Vir: Občina Brežice

M. P.