Brežice: Sofinanciranje sterilizacije lastniških mačk

Fotografija je simbolična (pixabay)

Občina Brežice nadaljuje z izvajanjem preventivnega ukrepa za zmanjšanje števila zapuščenih živali. Od dneva objave do porabe sredstev bo občina sofinancirala ceno sterilizacije lastniških mačk in sicer v obeh veterinarskih ambulantah: Vet BM v mestnem jedru in Veterinarski bolnici Brežice d.o.o.. Na voljo je skupno pet tisoč evrov. Lastnikom bo v tem obdobju na voljo storitev sterilizacija mačke po enotni, sofinancirani ceni 35 evrov.

Oba izvajalca – Vet BM – Ambulanta za male živali, Cesta prvih borcev 20, Brežice in Veterinarska bolnica  Brežice, Prešernova cesta 17A, Brežice bosta ukrep izvajala vsak delovnik, podrobnejše informacije pa so na voljo na spletnih straneh ambulant Vet BM in Veterinarske bolnice.

Občina Brežice je začela z izvajanjem ukrepa sofinanciranje cene sterilizacije lastniških mačk že v letu 2014, saj je sterilizacija  po priporočilu stroke tudi najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali.

Sterilizacija je najbolj učinkovita in humana metoda za preprečevanje nezaželenih legel mladičkov.

Prednosti sterilizacije:

  • ni gonitve in neprijetnih vedenjskih vzorcev
  • zmanjšana možnost nekaterih zdravstvenih težav, kot so gnojno vnetje maternice, tumorji mlečne žleze, maternice in/ali jajčnikov, infekcije, ki se prenašajo s spolnim kontaktom in/ali telesnimi tekočinami (mačji aids, mačja levkoza).
  • zmanjša se možnost poškodb (padci, ugrizne rane, avtomobilske nesreče,..), saj se muca zadržuje v bližini doma
  • ni nezaželenih mladičkov.

Mačke imajo odlično reprodukcijsko sposobnost in ima ena sama mačja samica v enem letu lahko tudi dvanajst do osemnajst potomcev, ki so dobre štiri mesece po kotitvi lahko že spolno zreli in nadaljujejo začarani krog. Na tem mestu dobi sterilizacija velik pomen.

Ni potrebno jemati življenj po nepotrebnem, saj je to dejanje sporno in tudi kaznivo. Raje preprečite rojstvo neželenih mladičkov.

S sterilizacijo lahko tako preprečite porast zapuščenih mačk in usmrtitve mačk v zavetiščih, ki jih je preveč, da bi jih ljudje posvojili.

K. J.