Brežice: SDS v državni zbor ponovno vložila predlog, da se Brežicam podeli status mestne občine

Brežice

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila 27 predlogov zakonov in dva predloga aktov. Med predlogi je tudi zakon, s katerim bi Občine Brežice pridobila status mestne občine.

Poslanci so o predlogu zakona v prejšnjem sklicu že razpravljali, najprej jeseni lani, nato še februarja letos.

Na seji parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo 15. februarja 2022 predloga niso podprli v strankah LMŠ, SD, SAB in Levica.

SDS je zdaj zakon ponovno vložila v parlamentarno proceduro. Iz obrazložitve je med drugim razvidno, da je mesto Brežice že danes močno upravno, izobraževalno in zdravstveno središče, saj ima tu svoj sedež skoraj 50 inštitucij, od teh tri petine državne uprave in dve petini občinskih.

Občina se po številu prebivalcev med mestnimi občinami uvršča na deveto mesto, kjer imajo mestne občine Ptuj, Murska Sobota in Slovenj Gradec manjše število prebivalcev.

Prizadevanja Občine Brežice, da pridobi status mestne občine, zasledujejo tudi skupno stališče regije Posavje, ki vseskozi zagovarja pri vzpostavitvi druge ravni lokalne samouprave, s ciljem nujne decentralizacije kot središče somestje Brežice-Krško, Sevnica s sedežem Posavske pokrajine v Krškem, sedež pokrajinskega sveta v Brežicah in sedežem sveta občin v Sevnici.

S statusom mestne občine Brežice sledijo usmeritvam, da se regija oblikuje s središčem v mestni občini.

Predlog zakona nima neposrednih finančnih posledic za državni proračun. Občina Brežice pa bi s tem, ko bi bila uvrščena med mestne občine, razvojno veliko pridobila.

Predlog zakonov, ki jih je v DZ vložila poslanska skupina SDS, lahko preverite na povezavi: SDS

V. S.