Brežice: Razglasili županovo vino 2020

Na grajskem dvorišču brežiškega gradu so v sredo razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2020. Izbrano županovo vino je postal laški rizling, ki ga je pridelala družina Prah iz Velikih Malenc.

Ocenjevanje običajno poteka meseca aprila, vendar so ga letos zaradi epidemije koronavirusa prestavili na poznejši čas. Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, želi namreč občina ohraniti tradicijo županovega vina, ki je namenjena promociji kakovostnih lokalnih vin.

Ocenjevanje vzorcev vin je prevzel Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Kot običajno je strokovna komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovič, Mihael Balon, Branko Bosina in Adi Brod za t. i. dvojček županovih vin ocenjevala cviček PTP in beli bizeljčan PTP. Za kategorijo “izbrano županovo vino”, ki je bila uvedena v letu 2019, je komisija letos ocenjevala laški rizling.

Podporo pri projektu Županovo vino je tudi letos izkazalo vseh šest vinogradniških društev v Občini Brežice, ki so v zbor prijavila izbrana vina, ki so na društvenih ocenjevanjih vin dosegla najvišje število točk. Komisija je ocenila vseh 57 oddanih vzorcev.

Na podlagi pridobljenih ocen sta si naziv županovo vino prislužila cviček PTP (ocena 16,30) vinogradnika Ljuba Semeniča iz Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice in beli bizeljčan PTP (ocena 17,27) Kleti Nujec, Društvo vinogradnikov Bizeljsko.

Izbrano županovo vino pa je postal laški rizling (ocena 18,13), ki ga je pridelala družina Prah iz Velikih Malenc, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki.

M. P.