Brežice: Projekt Centra za krepitev zdravja zmagovalec natečaja EU projekt

Projekt Center za krepitev zdravja Brežice je zmagovalec natečaja za naj projekt v okviru kampanje EU projekt, Moj projekt 2019. Na glasovanju, ki je potekalo od 1. do 15. aprila, je projekt prejel kar 14.942 glasov od 42.000 ljudi, ki so glasovali. Slednje pomeni, da bo imel projekt financirano predstavitev, ki bo potekala maja.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kohezijski sklad in ministrstvo za kmetijstvo namreč že več let organizirajo kampanjo EU projekt, Moj projekt 2019, v okviru katere predstavljajo rezultate in koristi projektov, ki so bili sofinancirani iz evropskih sredstev. Vsi, ki to želijo, se lahko v kampanjo vključijo na način, da pripravijo različne dogodke, kot so dnevi odprtih vrat, otvoritve oz. predstavitve izvedenih naložb, pohode, oglede, kolesarjenje in podobno, za katere organizacijsko in finančno poskrbijo sami. Letos maja se bo na ta način predstavilo več kot 60 projektov, ki bodo skupaj organizirali več kot 100 dogodkov.

Za vse predlagane projekte je organizirano spletno glasovanje, izbranemu zmagovalcu pa nato sklada in ministrstvo krijejo stroške prej omenjenih dogodkov predstavitve.

Center za krepitev zdravja Brežice je največ glasov dobil za projekt Krepitev zdravja za vse, ki je projekt nadgradnje in razvoja preventivnih programov za otroke, mladostnike in odrasle.

Podprt je z devetimi milijoni evropskih sredstev, v njem pa sodeluje 25 zdravstvenih domov iz vse Slovenije. Strokovnjaki iz zdravstvenih domov in njihovih centrov za krepitev zdravja skupaj s člani lokalnih skupnosti načrtujejo in izvajajo različne aktivnosti, s katerimi prebivalce spodbujajo k zdravemu načinu življenja, hkrati s podporo ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

M. P.