Brežice: Prireditev Dobrodošli doma privabila okoli tisoč obiskovalcev

Brežice (foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

V Brežicah so včeraj pripravili osmo tradicionalno srečanje Dobrodošli doma, namenjeno druženju Slovencev po svetu z rojaki matične domovine, ki poteka pod okriljem vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Srečanja se je udeležilo skoraj 400 nastopajočih in preko 500 obiskovalcev. Končali so ga v poznih večernih urah.

Organizator prireditve je bil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, v sodelovanju z Občino Brežice in Krajevno skupnostjo Dobova.

Gostitelji skupin Slovencev iz tujine pa so bila brežiška turistična in kulturna društva, ki so se povezala z brežiškimi krajevnimi skupnostmi. Dopoldanske dejavnosti in prireditve so pripravili v šestih krajih občine Brežice, popoldanski osrednji spored pa na gradu Brežice.

Tradicionalno srečanje Dobrodošli doma je po navedbah organizatorjev posebno, ker združuje Slovence v slovenski pesmi in besedi, opozarja na kulturno dediščino in izročilo, predstavlja kulinariko in skozi različne dejavnosti utrjuje vezi med obiskovalci ter ohranja slovensko identiteto.

C. R.