Brežice: Predavanje o prometu za seniorje in upokojence

V Mladinskem centru v Brežicah so v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje pripravili predstavitev za seniorje in upokojence, dogodka so se udeležili tudi prostovoljci in prostovoljke Sopotnikov, brezplačnih prevozov za starejše.

Starejši so kot ena najbolj “ogroženih” skupin precej izpostavljeni različnim tveganjem. Z namenom, da bodo znali tveganja spremeniti v izzive in skozi njih varno potovati, so v Večgeneracijskem centru Brežice na željo mnogih starejših organizirali predavanje o varnosti v prometu. Pri tem so sodelovali z Javno agencijo RS za varnost prometa, Policijsko postajo Brežice in Rdečim križem Brežice.

Na predavanju so se udeleženci najprej  seznanili s pravili v cestnem prometu, ki ga je izvedel Sebastijan Turk iz Javne agencije RS za varnost prometa (ki je bila tudi pokrovitelj dogodka). Z varno vožnjo po avtocestah je navzoče seznanila Mojca Heco iz Družbe za avtoceste RS (Dars). Predstavniki Policijske postaje Brežice pa so zbrane seznanili tudi s praktičnimi navodili. Nadalje so se seznanili tudi s temeljnimi postopki oživljanja, kar so ponazorili predstavniki lokalnega združenja Rdečega križa. O zdravstvenih kriterijih za vožnjo pa je spregovorila dr. Majda Zorec Karlovšek iz Združenja Fortox.

Udeleženci so lahko izkoristili tudi svetovalno vožnjo z ocenjevalcem na vozniškem izpitu in tako še praktično preverili svoje sposobnosti in znanje.

Odzivi poslušalcev so bili zelo pozitivni, velika udeležba pa je zagotovo pokazatelj, da starejši, ki si želijo ostati mobilni čim dlje, tovrstne vsebine zelo potrebujejo.

Vir: mag. Mihaela Kežman, foto: Večgeneracijski center Posavje

M. P.