Brežice praznujejo častitljivih 670 let od dodelitve mestnih pravic

V mesecu maju bodo v Brežicah zaznamovali 670-letnico, odkar je mesto na brežcu dobilo svoje mestne pravice.

 

Salzburški nadškof Ortolf je 18. maja 1353 potrdil mestne pravice mestu Rann/Brežice. Prva omemba Brežic kot mesta pa je datirana v leto 1252. Brežice se tako uvrščajo med stara in zgodovinska mesta Slovenije, so pa tudi drugo najstarejše mesto v Posavju, starejše mesto je samo Kostanjevica na Krki.

Temu jubileju bo skozi leto posvečenih več dogodkov, osrednji dogodek pa bo v četrtek, 18. maja 2023 od 18. ure dalje pri Vodovodnem stolpu.

Program osrednjega dogodka, 18. maja 2023:

18.00, Zbor pred Vodovodnim stolpom:

”Sprehod po mestu in novi ulični razstavi Mesto na brežcu: 1353 – 2023, 670 let mestnih pravic,” posvečeni utripu in dediščini mesta.

Razstavo sta pripravila Društvo za oživitev mesta Brežice in Fotoklub Brežice, omogočila pa KS Brežice.Odprli jo bodo Alenka Černelič Krošelj, predsednica sveta KS Brežice, Anita Radkovič, predsednica Društva za oživitev mesta Brežice, in Davor Lipej, predsednik Fotokluba Brežice.

19.30–23.00, program pri Vodovodnem stolpu:

19.30 – Nagovori:

Alenka Černelič krošelj, predsednica sveta KS Brežice,

Ivan Molan, župan Občine Brežice,

Eriberto Eulisse, izvršni direktor Water Museums Global Network.

Razglasitev včlanitve Posavskema muzeja Brežice in Vodovodnega stolpa, prvega muzeja v Sloveniji v Globalno mrežo vodnih muzejev (Water Museums Global Network), ki jo podpira UNESCO.

Glasba: Klara Moškon in Lovro Klanjšček

20.00—23.00

Nočni ogled in pogled z Vodovodnega stolpa v čast mestnih pravic – brezplačno.

Zaradi omejenega števila oseb za eno skupino prosimo za najave v Posavskem muzeju Brežice osebno ali pa na [email protected] ali telefon 07 466 0517, 031 708 737.

Dogodek je pripravljen v sodelovanju Krajevne skupnosti Brežice, Društva za oživitev mesta Brežice, Fotokluba Brežice, Občine Brežice, Posavskega muzeja Brežice in ZPTM Brežice.

18. maj je tudi mednarodni muzejski dan. Vsakoletna tema, ki odraža pomembna družbena vprašanja. Tema leta 2023 je Trajnostni razvoj in dobro počutje (dobrobit). Ena izmed najpomembnejših dobrin trajnostnega razvoja je prav voda in dostop do kakovostne pitne vode. Vodovodni stolp pa je »spomenik vodi« in omogočanju dostopa do nje vsem.

Vir: Občina Brežice