Brežice: Poglejte, kdaj bo zaživel sistem izposoje koles

V Občini Brežice so začeli s preizkušanjem sistema izposoje koles, poimenovan Bržkolo, v okviru katerega bo uporabnikom na voljo za izposojo 32 koles. Sistem naj bi dokončno zaživel v prvi polovici avgusta.

Kolo si bo mogoče izposoditi na šestih izposojevalnicah z nadstreški, to je na železniški postaji, avtobusni postaji, gimnaziji, mladinskem centru, tržnici in Trnju.

Hkrati bo urejenih še šest parkirišč za kolesa, in sicer na železniški postaji, avtobusni postaji, gimnaziji, mladinskem centru, OŠ Brežice in ETRŠ ter eno mesto s kolesarskimi stojali na tržnici. Stojala za kolesa bodo postavljena še pri knjižnici, pokopališču, vrtcu in občini.

Za uporabo sistema Bržkolo bo potrebna osebna registracija, uporabniške kartice pa bo mogoče prevzeti na Občini Brežice, TIC Brežice in Mc Hostlu Brežice.

Izposoja bo brezplačna, kolesa pa bodo na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Za dostop do storitve bo moral uporabnik skleniti pogodbo, nato bo prejel uporabniško kartico. Slednja ne bo plačljiva, vezana pa bo na osebne podatke uporabnika. Ob izgubi bo izdaja nove kartice stala 10 evrov.

Po opravljeni prijavi bo lahko uporabnik uporabljal sistem vse dni v tednu, a največ skupno 14 ur na teden.

Celoten projekt je stal 217.000 evrov, kar zajema izvedbo ter eno leto vzdrževanja. Približno 133.000 evrov je bilo evropskih sredstev, ostalo je prispevala brežiška občina.

Zemljevid javnega sistema izposoje koles (vir: občina)

M. P.