Brežice: Oblast prevzela Fašjenkova županja

"Nova" brežiška županja: "Občinska blagajna je polna, a je treba varčevati. Delala ne bom preveč ... Letos se bomo zabavali!"

Kot je v občini Brežice običaj že 23 let je tudi letos pred pustom oblast v občini prevzel Fašjenk Dobova oz. Fašjenkova županja Vesna Horvatič.

Fašjenk vlada občini Brežice od petka, 17. februarja, do sobote, 25. februarja, ko bo županu Občine Brežice Ivanu Molanu vrnjen občinski ključ in z njim oblast.

Pred prevzemom oblasti sta se predstavili dve avtohtoni in najbolj prepoznavni pustni maski iz Dobove – obrški prutarji (poimenovani po leskovih kolih, ki jih nosijo – pruti) in ločki kosci, ki so tudi zaščitni znak znamenitega dobovskega Fašjenka, katerega organizira Turistično društvo Dobova.

Program prevzema oblasti na občini Brežice je bil zabavno obarvan, tema je bila občinski disko. Kot je povedala v uvodu povezovalka Vesna Kržan, so zaposleni na občini v skrbeh zaradi omejenih proračunskih sredstvih, visokih pričakovanj občanov in priprave rebalansa, klicali novega in nadvse uspešnega vedeževalca Glaža, kateri občinski projekt, ki si ga občani zelo želijo, bo uresničen v letu 2023. Vedeževalec Glaž je odločno zatrdil, da je občinski disko najbolj verjeten projekt za uresničitev. Zato je občina ustanovila VGC Migaj – večgeneracijski center za plesno udejstvovanje. Ker sredstva za nove zaposlene ni, bodo plesne delavnice in disko upravljali kar zaposleni sami.

Predstavili so štiri nove plesne programe, pri katerih je vedno nekaj šlo narobe – učiteljice cancana so namesto tega svetovno znanega plesa predstavite veliko novejšo macareno, folkloristi so prišli odplesat Ob bistrem potočku je mlin v disko kostumih iz 80. let, trebušne plesalke so imele tudi plesalca, šele učitelji baleta so pravilno predstavili elegantne plesne gibe iz baleta Labodje jezero.

Po predaji občinskega ključa in načrtih, ki jih je predstavila nova županja, so nastopili še koranti iz Hajdine, ki tradicionalno preganjajo zimo iz naših krajev. Nova županja se v prostorih občinske uprave dobro počuti, o načrtih pa je novinarjem zaupala naslednje: »Občinska blagajna je polna, a je treba varčevati. Delala ne bom preveč, tudi obljubljala ne, je bilo tega lani preveč. Letos se bomo zabavali!«

V fotogaleriji objavljamo fotografije včerajšnjega proslavljanja (za povečanje kliknite na fotografijo):

M. P.