Brežice: Naziv Županovo vino v Gadovo Peč in Pišece

Brežiški župan Ivan Molan in nagrajenci.

Na grajskem dvorišču brežiškega gradu so v sredo razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2021. Ocenjevalna komisija je izbrala najboljša vina v treh kategorijah – cviček PTP in beli bizeljčan PTP ter modra frankinja.

Najvišje ocenjena vina, ki so prejela častni naziv Županovo vino, so:

  • cviček PTP Bojane Unetič iz Vinogradniškega turističnega in kulturnega društva Gadova Peč (ocena 16,30),
  • beli bizeljčan PTP Vinske kleti Plevnik iz Vinogradniškega društva Sromlje (ocena 17,17), in
  • modra frankinja Janeza Cerjaka iz Vinogradniškega društva Pišece (ocena 18,13).

Predsednica ocenjevalne komisije Milena Rožman je priznala, da ima komisija pri ocenjevanju vse težje delo, saj je kakovost vin vse bolj izenačena, odklonov od pravilnika ni. Lanski letnik, ki je bil predmet ocenjevanja, je po njenih besedah zelo dobre kakovosti, po količini pa je skromen, saj je značilno, da je razmerje med kakovostjo in količino obratno sorazmerno. Zmagovalna vina je ocenila kot lepa in pitna s prijetno cvetico in svežino. Dejala je še, da je modra frankinja, ki je tokrat tretjič ocenjevana v izboru, zelo kakovostna. Povedala je še, da je nemški inštitut s sodobnimi metodami raziskovanja ugotovil, da modra frankinja, ki je ena najboljših svetovnih sort, izvorno izhaja iz slovenskega področja.

Župan Ivan Molan je vsem sodelujočim vinogradnikom in vinogradnicam podelil listine o sodelovanju, priznanje vsem trem zmagovalcem in tudi simbolično nagrado vinogradniškim društvom iz katerih prihajajo letošnji zmagovalci.

Kot je dejal župan, vsem predvsem želi, da bi lahko v tem letu izvedi vse načrtovane dogodke, ostali zdravi in da bo tudi prodaja vin vinogradnikov uspešno potekala.

Izbor vin za častni naziv Županovo vino poteka od leta 2013 v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in je namenjen promociji kakovostnih lokalnih vin ter spodbujanju kakovosti pri pridelovanju vin.

V 2021 je bilo v primerjavi z letom 2020 v ocenjevanje oddanih za 20 odstotkov več vzorcev.

A.M.