Brežice: Ministra Vizjak in Počivalšek obiskala TPV Automotive

Ob obisku podjetja TPV Brežice (vir: gov.si)

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak sta si včeraj ogledala poslopje nove proizvodne enote, ki jo v Brežicah gradi novomeška družba TPV Automotive. Naložba je vredna 49 milijonov evrov, pomoč države pri tem bo 6,5 milijona evrov, vlada je to uvrstila tudi v načrt razvojnih programov med letoma 2020 in 2023.

Naložba se nanaša na izgradnjo novih zmogljivosti na območju industrijsko poslovne cone Brezina v Brežicah in na širitev zmogljivosti v obstoječi TPV poslovni enoti Brežice v Šentlenartu, vse v občini Brežice.

Minister Počivalšek je ob ogledu poslopja nove proizvodne enote povedal, da za oblikovanje uspešnega gospodarskega okolja veliko pomeni vsaka nova gospodarska pobuda in naložba. Posebej to velja za čas, ko so razmere v globalnem gospodarskem okolju zaradi posledic koronavirusa vse prej kot optimalne.

Izpostavil je tudi pomembnost odpiranja novih delovnih mest, za kar si moramo prizadevati vsi, država, gospodarstveniki in lokalno okolje. Zato je izrazil veliko zadovoljstvo nad dejstvom, da bo celotna naložba, vredna 49 milijonov evrov, ustvarila tudi 50 novih delovnih mest, od tega 20 visokokvaliciranih. To pomeni kar 50 razlogov več, da ostanejo Brežice zaposlitveno zanimiv kraj za mlade, izobražene in dela voljne ljudi.

Minister Vizjak je pohvalil sodelovanje družbe TPV Automotive in brežiške občine, ki je bila zelo prilagodljiva pri umeščanju tovarne v prostor. Povedal je še, da se vlada precej usmerja v naložbe, in sicer zato, ker ocenjujejo, da lahko te pomembno prispevajo k gospodarski aktivnosti, zagotavljanju novih delovnih mest in višjemu življenjskemu standardu, je še dejal.

Direktor TPV Automotive Ivan Erenda je navedel, da bodo v novi brežiški tovarni namestili več kot 200 robotov, več kot 20 CNC strojev za obdelavo, visokotehnološke skenirne sisteme za nadzor zvarov, brezstični nadzor geometrije s 50 kamerami in drugo sodobno opremo.

Napovedal je še, da bo v novi brežiški tovarni še letos stekla predserijska in v drugi polovici prihodnjega leta serijska proizvodnja komponent iz visoko trdnostnega jekla za podvozja sodobnih vozil oz. za novo generacijo električnih vozil.

M. P.