Brežice: Ločujmo odpadno jedilno olje za čisto okolje

Učenci vseh brežiških osnovnih šol so v sklopu projekta Zeleno Posavje prejeli hišne posodice za odpadno jedilno olje (Foto Komunala Brežice)

»Jedilno olje je odpadek, za katerega marsikdo ne ve, da je škodljiv za naravo. V gospodinjstvih nastane precej tega odpada, a ga večina ne konča na pravem mestu. Pogosto se znajde v naravi, kanalizaciji ali na kompostu, s tem pa ne poskrbimo, da bi se ta odpadek ponovno uporabil,« v sklopu projekta Zeleno Posavje – za naravo in zdravje v Komunali Brežice ozaveščajo o kuhinjskem odpadku, ki sicer sodi med nevarne odpadke, in ga je zato treba ločevati in shranjevati ter oddajati posebej.

Kam lahko odnesete odpadno jedilno olje?

V ta namen je Komunala Brežice na novo postavila ulične zbiralnike za odpadno jedilno olje na treh lokacijah v mestu Brežice. Uporabniki lahko poslej ta kuhinjski odpadek pripeljejo k osnovni šoli, Mladinskem centru ali v Slomškovo ulico.

Ozaveščanje učencev Osnovne šole Brežice

Ker pa se v Komunali Brežice zavedajo, da je treba z ekološkim ozaveščanjem začeti že pri najmlajših, so učence, njihove starše, učitelje Osnovne šole Brežice, pa tudi vse svoje uporabnike povabili k sodelovanju v projektu, ki je kot naročeno sovpadal s praznovanjem svetovnega dneva Zemlje.

Prve litre odpadnega jedilnega olja so v novo zbiralno posodo oddali učenci iz Osnovne šole Brežice (Foto Komunala Brežice)

Otrokom je pripadla čast, da so v ulični zbiralnik pri šoli zlili prve litre odpadnega olja. Ob primernem skladiščenju, oddajanju in predelavi lahko ta postane obnovljiv vir energije. »Iz enega litra olja nastane 90 odstotkov biodizla, ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostalo pa je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji,« je povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice, kjer že od ustanovitve sledijo inovativnemu in družbeno-odgovornemu konceptu delovanja. »Ste vedeli, da en liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode,« je skoraj sto otrok iz treh razredov brežiške šole nagovoril Zupančič ter jih povabil, da skupaj s starši v prihodnjem mesecu pridno polnijo hišne posodice, ki so jim jih razdelili brezplačno.

Za dobro motivacijo otrok in s tem odlično akcijo za ohranjanje narave pa so pripravili tudi nagradni natečaj, ki bo potekal ves prihodnji mesec. »Otroci bodo skupaj s starši pravilno shranjevali olje in ga v šolo prinesli konec maja, kjer ga bomo stehtali in pozneje tudi odpeljali. Razred, ki bo zbral največ odpadnega olja na učenca, bomo nagradili s celodnevnim kopanjem in picami,« je za konec otroke k sodelovanju spodbudil Zupančič.

Kako ravnati z odpadnim jedilnim oljem?

Olje shranjujemo v plastenki ali v steklenem kozarcu. Shranjujte ga v kuhinji ali na balkonu. Polno posodo oddate na Zbirno reciklažnem centru Boršt ali na zgoraj omenjenih lokacijah, kjer se nahajajo zbiralniki za odpadno jedilno olje.

Vir: Komunala Brežice

N. N.