Brežice: Volitve v evropski parlament bodo prelomne za Evropo in Slovenijo

Brežice so obiskale Romana Tomc, Patricija Šulin in Alenka Forte, dvorana je bila nabito polna.

V petek so Brežice obiskale Romana Tomc, Patricija Šulin in Alenka Forte, ki za poslanke v Evropski parlament kandidirajo na listi Slovenske demokratske stranke. Tomčeva in Šulinova sta poslanki že zdaj, Fortejeva pa je priznana zdravnica iz Trbovelj.

V nabito polni dvorani je zbrane najprej pozdravila in nagovorila Katja Čanžar, podžupanja Občine Brežice. Dejala je, da so se zbrali “tisti, ki jim je mar za prihodnost Slovenije in Evropske unije”. O volitvah v Evropski parlament, ki bodo 26. maja 2019, pa je dejala, da bodo ljudje, ko bodo obkrožili listo SDS in SLS, namenili svoj glas za ohranitev našega načina življenja, varnost državljanov, Evropo in Slovenijo s priložnostmi za mlade in brez korupcije.

Zbrane je med drugim pozdravil tudi Andrej Vizjak, ki je dejal: “Mi jemljemo EU kot nekaj, kar je daleč, vendar to ni res. Soodločamo o EU in pomembno je, kateri predstavniki so izvoljeni v Evropski parlament.”

Navzoče je pozval k udeležbi na evropskih volitvah, saj je udeležba zelo pomembna.

Številne zbrane je nagovoril tudi poslanec Tomaž Lisec, ki je dejal, da je “SDS v Posavju najboljša stranka. Smo pa najboljša stranka tudi na državni ravni”. Spregovoril je o tem, da stranka SDS najbolj aktivno odpira teme, ki se dotikajo slovenskega, pa tudi evropskega prebivalstva. Ob koncu je dejal, da si vsi želimo tudi v prihodnosti “normalno Evropo z našimi vrednotami in si jo tudi zaslužimo”.

Romana Tomc

Romana Tomc, tudi zdajšnja evropska poslanka, je v nagovoru zbranim dejala, da bo kmalu minilo 5 let, odkar je nastopila svoj prvi mandat kot evropska poslanka, v tem času pa se je zgodilo mnogo prelomnih stvari. Mandat je bil po njenem mnenju in mnenju njenih kolegov zelo zahteven, saj so začeli z visoko stopnjo brezposelnosti in kasneje z migrantsko krizo, ki je prizadela mnogo držav članic. “V Evropskem parlamentu danes še vedno ostajamo razdeljeni glede migracij oz. glede upravljanja z migracijami. Eni smo mnenja, da naj bodo naše zunanje meje zaprte, da v države lahko prihajajo samo tisti z ustreznimi dokumenti, drugi pso drugačnega mnenja,” je pojasnila Tomčeva. Zagotovo pa je to eden od izzivov, ki ostaja za prihodnost.

Spregovorila je tudi o tem, kako se je v zadnjem letu oz. dveh pokazala razdelitev v Evropi med državami, ki pripadajajo zahodu, vzhodu, severu in jugu. “Te razlike so izjemno izrazite na področju poslovanja. Zahodne države želijo s previsokimi zahtevami na nek način zaščiti svoj trg in preprečiti vzhodnim državam enakovreden pristop.” Tomčeva je bila tudi ena izmed poslank, ki je pripomogla k temu, da so mladi postali in ostajajo ena od prednostnih nalog EU. V prihodnosti se želi ukvarjati tudi s področjem starejših, saj se Evropa še vedno premalo ukvarja z demografijo. Na tem področju ima velike težave tudi Slovenija, je opozorila.

Zaključila je s pozivom na volitve in dodala: “Mislim, da bomo tudi na teh volitvah pokazali, da je SDS najboljša in najmočnejša.”

Patricija Šulin

Patricija Šulin, tudi zdajšnja evropska poslanka, pa je dejala: “V začetku mandata sem si zadala cilj, da bom prirejala evropske večere in tako približala Bruselj domačim ljudem, ki se jim zdi, da je daleč. Bila sem tudi v Krškem, kjer sem si ogledala leskovški grad in videla, kako pred našimi očmi razpada pomembna kulturna dediščina. Do danes vlada ni naredila ničesar.”

Šulinova je doslej v Evropskem parlamentu med drugim delovala v Odboru za proračun. Povedala je, da podpira evropsko vojsko, saj se zavzema, da bi Evropa bolje varovala svoje zunanje meje. Svojo željo na udeležbo na volitvah je Šulinova naslovila predvsem na mlade.

Alenka Forte

Alenka Forte, priznana zdravnica, specialistka interne medicine in gastroenterologije, doma iz Trbovelj, pa je razkrila, da jo je v politiko vpeljal ravno Andrej Vizjak, za kar mu je izrekla posebno zahvalo. Zelo kritična je do slovenskega zdravstvenega sistema, to je področja, ki ga zelo dobro pozna. Dejala je, da imamo v Sloveniji popolnoma kaotičen zdravstveni sistem. Če bo izvoljena za evropsko poslanko, pa se bo zavzemala za to, da slovensko zdravstvo postane podobno evropskemu, ki je po njenem mnenju odličen. “V Sloveniji smo zašli v napačno smer,” je poudarila. Dodala je, da ima Slovenija socialistično zdravstvo, ki zavira vse ljudi, ki delajo v zdravstvu. Skrbi jo tudi slovenska neskrb za starejše, saj Slovenija ni naredila ničesar, da bi 35 odstotkov te populacije živelo boljše.

Na srečanju je spregovoril tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, ki verjame, da bo lista SDS in SLS tista zmagovalna.

Za glasbeno razvajanje je poskrbela odlična glasbenica in pevka, domačinka Brigita Šuler.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij s petkovega dogodka v Brežicah.

M. P.