Brežice in Kostanjevica: Denar za širokopasovni internet tistim, ki za to niso imeli možnosti

(vir: pixabay.com)

Ministrstvo za javno upravo je za skoraj 8000 gospodinjstev iz skupno 29 slovenskih občin, ki do zdaj niso imela možnosti priklopa na širokopasovni hitri internet, dodelilo 17,5 milijona evrov za gradnjo odprte širokopasovne infrastrukture. Med drugim gre za gospodinjstva v občini Brežice in Kostanjevica ob Krki.

Delo bodo lahko začeli, ko bodo sklenili pogodbe s tremi izbranimi operaterji, so sporočili iz ministrstva.

Gospodinjstva iz skupno 29 občin (Luče, Brežice, Rečica ob Savinji, Mozirje, Gornji Grad, Ljubno, Izola, Preddvor, Cerklje na Gorenjskem, Osilnica, Idrija, Kamnik, Koper, Moravče, Zagorje ob Savi, Brda, Hrastnik, Kostanjevica na Krki, Kostel, Ivančna Gorica, Lukovica, Radeče, Šmartno pri Litiji, Piran, Škocjan, Kanal, Ribnica, Žiri in Sodražica), ki doslej niso imela širokopasovne povezave in kjer ni bilo tržnega interesa za izgradnjo širokopasovne infrastrukture, bodo to infrastrukturo kmalu dobile in s tem tudi možnost izkoriščanja številnih priložnosti, ki jih omogočajo sodobne digitalne tehnologije.

Vlada se, kot so poudarili, zaveda pomena širokopasovnih povezav in že od leta 2007 iz evropskega sklada za regionalni razvoj in evropskega sklada za razvoj podeželja sofinancira gradnjo odprtih širokopasovnih omrežij na belih lisah – to je za tista gospodinjstva, za katera zasebni investitorji – operaterji elektronskih komunikacij – nimajo interesa za gradnjo omrežja v naslednjih treh letih.

Dejstvo pa je, da Slovenija napreduje počasneje od povprečja EU, tako da je pri merjenju indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) v razvrstitvi EU držav za lani, v razsežnosti povezljivosti nazadovala za šest na 16. mesto.

Na ministrstvu so se zato pri pripravi prejšnjega javnega razpisa GOŠO 4 še posebej osredotočili na možnosti za izboljšanje projekta, predvsem v smislu povečanja ekonomske vzdržnosti za zasebne investitorje, s končnim ciljem pokritja gospodinjstev z zmogljivim širokopasovnim omrežjem.

V okviru javnega razpisa GOŠO 4 so bile lani sklenjene pogodbe za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije v 34 občinah v višini 7,6 milijona evrov, kar bo 6550 gospodinjstvom, ki so bele lise, omogočalo elektronske komunikacijske storitve s prenosno hitrostjo najmanj 100 megabajtov na sekundo. Rok za zaključek gradnje je do konca septembra 2023.

A. M.