Brežice: Dan D za mestno občino

Brežice

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o tem, da bi občina Brežice dobila status mestne občine. Pobudo je ponovno vložila Poslanska skupina SDS, že v prejšnjem sklicu so predlog zavračali v takratnem KUL.

Status mestne občine prinaša številne ugodnosti, med drugim tudi pri razpisih za razvojna sredstva.

Pridobitev statusa mestne občine je zelo pomembna tako za krepitev Brežic kot tudi za celotno regijo Posavje, kjer bi dve močni mestni občini prispevali k še hitrejšemu območnemu razvoju.

Občina Krško je ta status že pridobila, za mestno občino Brežice pa tudi ni nobenih ovir, Brežice bi tako postale 13. mestna občina. Skupnost občin Slovenije predlog podpira.

Razprava o vnovičnem predlogu SDS je v državnem zboru potekala že v ponedeljek. Iz razprave je bilo razvidno, da predlogu nasprotujejo v vladnih strankah Levica (Luka Mesec) in Svoboda Roberta Goloba, v stranki SD se o predlogu niso izrekli, stališča stranke SD v državnem zboru sploh niso predstavili. Se je pa proti mestni občini Brežice že izrekla nova Golobova vlada, katere del je tudi stranka SD. Prejšnja Janševa vlada je predlog podprla.

Zato je zdaj presenetljivo stališče stranke NSi, v državnem zboru ga je predstavila novomeška poslanka Vida Čadonič Špelič, ki je pojasnila, da predlogu za mestno občino Brežice v NSi nasprotujejo. (dz-rs.si)) Stališče do današnjega glasovanja še lahko spremenijo.

V SDS so predlog vložili in ga tudi v celoti podpirajo.

Kako bo danes pri glasovanju, bomo spremljali.

Občina Brežice ima sicer 24.500 prebivalcev in se uvršča med večje slovenske občine. Večja je od treh slovenskih mestnih občin.

V. S.