Brežičan nelegalno kupoval orožje in ga prodajal prek spleta

Foto: PU Ljubljana

Po poročanju spletnega medija so ljubljanski policisti v obširni preiskavi odkrili in ovadili 42-letnega Brežičana, ki je kupoval in preprodajal orožje. Uvozil ga je prek češkega podjetja in tu prodajal naprej. Po do sedaj znanih informacijah je poskušal orožje prodati še vsaj 13 fizičnim osebam. Organi pregona so ovadili še 12 oseb, med njimi tudi enega mladoletnika. Ljubljanski policisti so že v avgustu podali kazensko ovadbo zoper 42-letnega Brežičana zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Osumljeni je v Slovenijo uvažal in prodajal strelno orožje ter strelivo, katerih posest je po Zakonu o orožju vezana na pridobitev uradne listine upravnega organa. Sam ga ni imel, hkrati pa je orožje in strelivo preko spleta prodajal osebam, ki so bile ravno tako brez dovoljenja.

V anonimni prijavi, ki so jo prejeli na PU Ljubljana novembra lani je bilo zabeleženo, da prodaja plinske pištole ter revolverje z odprto ali pol odprto cevjo, signalne revolverje z odprtimi in pol odprtimi cevmi, plinske naboje, polnjene s solzilnim plinom in zmesjo na aktivni poprovi osnovi, malokalibrske naboje flobert 4 milimetre in še kaj.

Policija je od sodišča dobila dovoljenje za hišno preiskavo, ki so je opravili konec januarja letos. Osumljencu so zasegli 12 pištol kalibra 9 milimetrov in 270 ustreznih nabojev, polnjenih s solzilnim plinom ali zmesjo na poprovi osnovi.

Med preiskavo so ugotovili tudi, da je bilo orožje pred tem tudi že prodano nekaj kupcem, zato so opravili še 12 hišnih preiskav pri kupcih. Pri tem so zasegli še 10 pištol kalibra 9 milimetrov in 109 nabojev ter 9 kosov predelane pirotehnike. Zoper 11 osebam so tako izdali odločbe o prekršku zaradi kršenja zakona o orožju, v enem primeru pa so kršitelja oglobili zardi kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Zoper mladoletnika pa so podali obdolžilni predlog. Ugotovili so tudi, da je 42-letni prodajalec skušal orožje prodati še 13 osebam, kar pa mu ni uspelo.

N. N.