Brez PCT potrdila ni mogoče več na terase lokalov, frizerju, zdravniku …

Včeraj so v veljavo vstopila zaostrena merila, za katera vlada upa, da se bo z njimi državi uspelo izogniti ponovnemu zapiranju javnega življenja. Po novem je t. i. PCT pogoj, torej potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju, med drugim obvezno tudi za obisk teras lokalov, frizerja in zdravnika.

 

Prav tako morajo od tega tedna pogoj PCT med drugim izpolnjevati številni zaposleni, med drugim zaposleni v zdravstvu, izobraževanju, javni upravi, socialnovarstvenih in kulturnih dejavnostih, pa tudi frizerji, duhovniki, taksisti, policisti, občinski redarji, zaposleni v zaporih in številni drugi.

V številnih dejavnostih pa morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi stranke oziroma uporabniki storitev. Gostinski lokal, frizerja ali kozmetični salon lahko obiščejo le tisti, ki so cepljeni, testirani ali pa so covid-19 preboleli v zadnjih osmih mesecih. Brez pogoja PCT ni mogoče sedeti niti na terasi lokala.

Poleg teh pa morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve. Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi športniki za kontaktne športe, uporabniki zaprtih žičniških naprav in obiskovalci v bolnišnicah ter zaporih.

Necepljeni in tisti, ki covida-19 niso preboleli, lahko opravijo test PCR, ki velja 72 ur od odvzema brisa, ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Hitri antigenski testi so od avgusta plačljivi. Stanejo 12 evrov.

A. M.