Brestaniška termoelektrarna že dosegla za letos načrtovano proizvodnjo

Termoelektrarna Brestanica je v začetku novembra dosegla za letos načrtovano proizvodnjo električne energije. Načrtovano je sicer bilo, da bo letos proizvedla 25 gigavatnih ur, od katerih je 18 gigavatnih ur proizvedla samo od začetka avgusta do konca oktobra, večinoma za komercialne potrebe.

Največ električne energije so v elektrarni, ki jo sicer zaženejo le, ko v domačem energetskem sistemu primanjkuje električne energije, proizvedli s šestim plinskim blok, ki ima največji izkoristek in je cenovno najbolj ugoden agregat. Omenjeni blok je nov, obratovati pa je začel jeseni leta 2018.

Razlog za letošnji povečan obseg obratovanja termoelektrarne so bile višje dnevne cene električne energije na trgu v poletnih mesecih in oktobrski izpad proizvodnje Nuklearne elektrarne Krško zaradi remonta, so sporočili.

V elektrarni sicer načrtujejo postavitev še enega novega plinskega bloka, za katerega so pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme podpisali marca, dela pa so stekla julija. Novi agregat bo stal v že pripravljenem prostoru ob šestem agregatu, tako da dela ne bodo tako obsežna kot ob izgradnji šestega bloka.

M. P.