Brecelj: Vsi, ki se upirajo ukrepom, za sabo puščajo mrtve

“Vsi, ki se upirajo ukrepom, naj se zavedajo, da za sabo puščajo mrtve. V naši državi nimamo samo epidemije covida-19, ampak tudi epidemijo egoizma. Ta pa je mnogo hujša,” je za Svet2 povedal kirurg na Onkološkem inštitutu UKC Ljubljana Erik Brecelj.

 

Če bi se vsi držali omejevalnih ukrepov, bi bilo epidemije hitro konec, tako pa se njeno trajanja podaljšuje, s tem pa tudi negativni učinki na onkološke bolnike. Zdravniki se morajo namreč namesto z rednim prorgamom ukvarjati s covidom. Kot opozarja Brecelj, se je zaradi manj pregledov število odkriti rakov zmanjšalo, kar pa ne pomeni, da jih ni. “Padec v aprilu 2020 je znašal do 30 odstotkov,” pravi.

Zaradi manj odkritih rakov v zgodnji fazi pa narašča število pacientov, ki jim je rak napredoval. Tako opaža, da k njim na zdravljenje prihaja vse več obolelih z rakom v že napredovali fazi. Izpostavlja, da je predvsem precej več pozno odkritega raka debelega črevesa in danke. “To, kar spremljamo zdaj, je, kot da bi padli 15 let nazaj, v čase, ko še ni bilo toliko preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka. Vse to pa zato, ker Slovenci ne spoštujejo ukrepov, s čimer ovirajo delovanje zdravstva. Bom še bolj jasen: vsi, ki se upirajo ukrepom, naj se zavedajo, da za sabo puščajo mrtve,” je oster.

A. M.