Brecelj o stališčih Levice: “To je populizem čez trupla bolnikov!”

“Ko vidiš bolnika, ki je na gastroskopijo čakal pol leta, da so mu odkrili raka želodca, ki bi ga pred pol leta lahko pozdravil. Pol leta zamude pomeni stoodstotno smrt. Težko je to gledati in žalostno. Vabim Levico, da pride v mojo ambulanto gledat vsakodnevne katastrofe, s katerimi se srečujemo zdravniki, potem pa naj se igrajo z zdravjem bolnikov in čakalnimi vrstami in populizmom,” je v oddaji 24ur Zvečer na to, kako gleda na nasprotovanje Levice, da bi čakalne vrste skrajševali tudi s pomočjo zasebnikov s koncesijami, povedal kirurg Erik Brecelj.

 

Vlada namreč z interventnim zakonom predlaga več rešitev za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu,  med drugim, da bi se skrajševanja lotili tudi z vključevanjem zdravnikov s koncesijami, s čimer pa se v Levici ne strinjajo. “To so zelo všečne izjave, ampak samo všečne. Nekoristne, populistične. Ampak to je populizem čez trupla bolnikov. Bolniki čakajo v čakalnih vrstah, umirajo. Plačujejo nenormalne vsote za ortopedske operacije. Pet, deset tisoč evrov – o tem se ne pogovarjamo. Gre za ljudi, bolnike, ki so vse življenje plačevali zdravstveno zavarovanje. Levici gre za populizem, ampak naj predstavijo rešitve, kako bodo skrajšali čakalne vrste, naj začnejo s tem. V enem mesecu naj pokažejo, kaj so naredili. Drugače naj izstopijo iz vlade. To je samo oviranje. Takega populizma smo imeli v preteklosti že preveč. 30 let,” je bil jasen Brecelj.

Po njegovih besedah so razmere v zdravstvu tako katastrofalne, da je v skrajševanje čakalnih vrst treba vključiti vse zdravnike, ki imajo ustrezno znanje.

M. P.