Boštanj: “Že 30 let se borimo, da bi postali normalna država.”

Od leve: Jože Biščak, Tomaž Lisec, Srečko Ocvirk, Rado Pezdir in Igor Omerza (vir: Zajem zaslona)

Sinoči je v Boštanju potekal pogovorni večer, na katerem je Jože Biščak, odgovorni urednik tednika Demokracija, gostil dva izjemna publicista in raziskovalca arhivov – Rada Pezdirja in Igorja Omerzo – ter poslanca Tomaža Lisca in sevniškega župana Srečka Ocvirka.

Predstavili so Omerzovo knjigo Velikani slovenske osamosvojitve in Udba ter Pezdirjevo Vzporedni mehanizem globoke države.

Knjiga Rada Pezdirja je v zadnjega pol leta požela zelo veliko zanimanje, ponatisnili so jo že trikrat. Vzporedni mehanizem je bila udbovska združba, povezana z mafijo. Pezdir, ki je ekonomist, je več kot šest let raziskoval arhive in knjigo pripravil na osnovi dokumentov.

Igor Omerza je raziskovalec udbovskih arhivov in pisatelj, avtor številnih knjig. Omerza je tudi tokrat poudaril, da je nekdanja Služba državne varnosti (pogovorno Udba) delovala predvsem zato, da je ščitila strankarski režim pred t. i. sovražniki in preganjala demokratično migracijo. Opozoril je, da se je gospodarski ekonomski kriminal preko tranzicije enostavno kar prenesel v novo državo, saj ni bilo lustracije. 

Omerza in Pezdir ocenjujeta, da je bilo pokradenih približno 5 milijard evrov, vendar do danes za to ni še nihče odgovarjal.

Tomaž Lisec je poslanec SDS in kandidat za poslanca na teh volitvah, dogajanja do osamosvojitve se bolj spomni iz pripovedovanj, kasneje je za resnične zgodbe o vzporednem gospodarskem mehanizmu izvedel v parlamentarni preiskovalni komisiji Anžeta Logarja. Lisec je izpostavil:

“Partija je ugrabila državo. Namesto da bi gradili našo novo državo, se je denar kradlo. Upam, da bomo imeli vsaj še eno tako vlado, kot je trenutna, da bomo počistili ta vzporedni mehanizem, treba je urediti pravosodje, policijo in še kaj. Že 30 let se borimo, da bi postali normalna država.”

Župan Srečko Ocvirk je o vladi povedal, da ta čas večina slovenskih županov, pa četudi niso iz desnosredinske politične opcije, prizna, da je s to vlado možno dobro delati, da si kot občina in župan slišan, razumljen in samo tako se kot lokalne skupnosti in kot država lažje razvijamo. O udbovskih zgodbah iz vzporednega mehanizma pa, pravi, je že veliko slišal, četudi se o njih do 90. let ni govorilo na glas.

Iz občinstva so Pezdirju in Omerzi čestitali, da se borita za boljšo Slovenijo, za njene ljudi. In da si želijo, da bi bila na TV še kakšna oddaja, kot je bil v nedeljo pogovor s Pezdirjem, ki ga je vodil Jože Možina. Urednik Jože Biščak je razkril, da bo vsak čas izšel dokumentarni film na Pezdirjevo knjigo. Povedal je še, da je Demokracija pripravila že 41 pogovornih večerov, ki jim je v živo in preko spleta sledilo že več kot 40.000 ljudi.

Posnetek pogovornega večera je dostopen na povezavi: Pogovor

M. P.