Boj z ognjenimi zublji na Krasu se nadaljuje

Foto: Matjaž Marušič/gasilska enota Nova Gorica

Potem, ko so se razmere na Goriškem Krasu po težkem boju s silovitim požarom v sinoči nekoliko umirile, bodo gasilci tudi danes nadaljevali boj z ognjenimi zublji. Veter, zaradi katerega se je požar bliskovito širil, je zvečer sicer pojenjal, a bojijo se, da se bo danes znova okrepil. 

Včeraj se je z ognjenimi zublji borilo preko 1000 gasilcev, gasilo je pet helikopterjev in dve letali. Ponoči je na terenu ostalo 800 gasilcev iz osmih gasilskih regij, tudi iz Posavja. Nadzorujejo so vsa tri požarišča, kjer ogenj še ni pod nadzorom.

Evakuirali so več vasi, skupaj okoli sto ljudi. V Selah na Krasu je zgorel kopač, nekaj avtomobilov in velik bazen, iz katere so helikopterji zajemali vodo.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do sinoči pred ognjem obraniti hiše.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Prvič je zagorelo v petek, 15. julija, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari. V naslednjih dneh so se požari stopnjevali. Na območju je tudi veliko neeksplodiranih kosov orožja iz prve svetovne vojne.

M. P.