Bogovič: Slovenija ne sme čakati z gradnjo drugega bloka jedrske elektarne

Franc Bogovič (levo).

Slovenija ne sme več čakati z gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, sicer se ji lahko tako kot v primeru Teš 6 zgodi, da bo gradnjo drago preplačala, je na včerajšnjem zajtrku z novinarji v Novem mestu povedal evropski poslanec Franc Bogovič (EPP), sicer tudi nekdanji župan krškega.

 

Po Bogovičevih besedah se za gradnjo novih jedrskih elektrarn kot zelene alternative odloča vse več evropskih držav, med njimi Francija, Poljska in druge, zato se bo tehnologija zaradi vse večjega povpraševanja dražila. Tako se mora Slovenija z gradnjo podvizati.

Kritičen je bil do Nemčije, ki je pred dnevi zaprla še zadnjo jedrsko elektrarno, kar je bila po njegovih besedah predvsem politična in ne strokovna odločitev, hkrati pa je znova zagnala nekatere že zaprte termoelektrarne, ki so za okolje veliko bolj obremenjujoče od jedrskih.

Kot je znano, je trenutna vlada praktično zaustavila aktivnosti za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. Pri tem opozicija opozarja, da bo to dolgoročno škodilo državi.

A. M